Criatures 01/09/2012

No ho veuen clar

1 min

Mentre que les famílies veuen cada vegada més clar que en temps de crisi poder aprofitar els llibres de text és un alleujament per a les seves butxaques, les editorials viuen la situació de manera molt diferent. La reutilització de llibres escolars posa en una situació complicada les editorials, tenint en compte que és el primer sector per volum de facturació (24,4%) i nombre de títols publicats (23,6%), i el segon per volum d'exemplars editats (17%) només per sota de la literatura.

Maria Banal, directora d'edicions d'Edebé, assegura que aquesta reutilització dels llibres "devalua la creació" i Josep-Manuel Rafí, de Barcanova, creu que "impedeix la renovació". També lamenta que "la societat ho qüestioni, perquè això dificulta que no es pugui continuar innovant , ja que no hi ha fons per fer-ho".

Retallades. També als llibres

Les retallades també afecten el sector dels llibres de text. La Comunitat de Madrid ha decidit eliminar les beques de llibres de text per a aquest curs i en lloc d'aquests ajuts, que han anat disminuint des del 2007, posarà en marxa el sistema de préstec. També Castella-la Manxa , pionera a l'Estat en impulsar el programa de gratuïtat total de llibres escolars, ha optat per aquesta via per l'ajust pressupostari. A l'Aragó, el nou govern ha canviat el sistema de préstec pel de propietat amb dos tipus d'ajuts: un que cobrirà el 100% del cost i, l'altre, el 50%. A Andalusia, en canvi, on el dret universal a llibres gratuïts està reconegut al seu estatut, mantenen el sistema de préstec, instaurat el 2005, malgrat la crisi. A casa nostra, el Govern ha reduït l'import de les beques que donen a les famílies amb menys recursos.

stats