Criatures 07/06/2014

Mites i realitats de la visió infantil

Algunes respostes

2 min

No poden mirar la televisió de prop perquè els fa mal a la vista: FALS

És fals perquè amb els actuals televisors no hi ha radiació. L’única excepció és amb les persones epilèptiques, perquè la llum del televisor els pot causar una crisi, cosa que ja es diu als mateixos prospectes dels aparells. Els antics aparells, els que no són de plasma, desprenen electrons i, encara que no és una radiació gaire nociva, és millor evitar-la. Val més que no s’acostin a la pantalla a menys d’un metre.

Si mengen pastanaga, tindran bona visió: CERT

És parcialment cert, perquè la pastanaga aporta vitamina A i l’ull la necessita per mantenir la conjuntiva i la còrnia ben humidificades. També la fa servir la retina, sobretot per a la visió nocturna. Ara bé, si es fa una alimentació variada, ja s’ingereix la vitamina A, de manera que és molt difícil que en el nostre ambient tinguem deficiències.

Mirar el sol directament fa mal als ulls: CERT

Mirar directament al sol pot cremar la retina tant dels nens com dels adults. Es creu que el físic Galileu Galilei es va quedar cec de tant observar el Sol per fer els seus estudis.

Si s’acosten molt al paper quan escriuen i llegeixen és perquè no hi veuen bé: FALS

Al voltant dels 7-10 anys és habitual que les criatures s’acostin molt als papers quan escriuen, dibuixen o llegeixen, perquè els sembla que estan més dintre del que fan. És simplement una qüestió psicològica. Acaben perdent el costum quan s’adonen que no suposa cap avantatge. Molt rarament està relacionat amb una falta de visió.

Si tanquen els ulls quan miren de lluny, tenen miopia: CERT

Molts nens miops ho fan per veure-hi millor de lluny. La miopia acostuma a aparèixer entre els 8 i els 10 anys i és llavors quan miren d’aquesta manera. Altres problemes de graduació també poden provocar-ho, però amb menys freqüència.

Font: Joan Prat, Hospital Sant Joan de Déu

stats