Criatures 28/12/2013

Menjarem raïm collit al parc

Les vinyes del parc metropolità de la Fontsanta rememoren el passat agrícola de Sant Joan Despí: una visita ens hi endinsa

Gemma Castanyer
3 min
Menjarem raïm collit al parc

Aquest matí els nens i nenes de primer de primària del CEIP Joan Perich i Valls de Sant Joan Despí s'han desplaçat a una vinya per saber què és un cep, quin fruit fa i quines parts el componen. Per anar-hi no els ha calgut agafar cap transport, simplement han creuat uns carrers a peu fins a arribar al parc metropolità de la Fontsanta, on fa dos anys que s'hi ha plantat un camp de ceps amb l'objectiu de rememorar el passat agrícola del municipi. "És un espai de 1.600 metres quadrats on hi ha 700 ceps que reprodueixen les vinyes del samontà que antigament hi havia a la part alta del terme", explica Jaume Fornés, tècnic de jardineria de l'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona).

"Aquest passat agrícola és força desconegut per a bona part de la ciutadania, sobretot per als joves i nens. Per això el projecte de les vinyes vol contribuir al manteniment de la memòria col·lectiva, alhora que potencia un programa educatiu al voltant de la vinya", afegeix.

I és que, fa només 50 anys, on avui hi ha la zona industrial i el barri residencial de Sant Joan Despí hi havia grans extensions dedicades a la vinya i els cultius de secà. El desenvolupament urbanístic va provocar la desaparició de totes aquelles plantacions que bona part dels adults avui encara recorden: "Fa unes setmanes hi vaig venir amb antics pagesos de Sant Joan Despí. Molts havien trepitjat raïm i viscut entre les vinyes, i van agrair reviure aquella època per explicar-ho als néts", diu Fornés.

Activitat per a tot l'any

El conreu de la vinya al Parc de la Fontsanta és una de les novetats d'aquest curs organitzada pel programa Educació per a la Sostenibilitat de l'AMB, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Joan Despí. Els infants participen de manera activa en la descoberta, el manteniment i el conreu de la vinya a partir de tres visites durant l'any. La primera a la tardor, la segona durant la primavera i la tercera a finals d'estiu, coincidint amb la verema: "Com a escola ens semblava interessant participar d'una activitat que evolucionés amb el temps i que ens permetés treballar diferents vessants del cep, des de les parts de la planta i el manteniment, fins a la recol·lecció del raïm, passant pels aspectes olfactius i visuals del most i del vi", explica Pilar Vicente, professora del CEIP Joan Perich i Valls.

Mentre alguns observen les poques fulles que encara queden als ceps, la resta es preparen per agafar l'aixada i llaurar la terra. "Els oferim una activitat dinàmica, en què combinem les explicacions amb les tasques agrícoles i la realització de fitxes", diu Marc Pérez, educador ambiental. "Observem, tastem, aprenem, expliquem i ens embrutem. És una activitat molt completa!"

Destinada a alumnes de primària, l'activitat s'ha iniciat amb escoles del municipi de Sant Joan Despí i també s'ofereix a totes les altres escoles de l'àrea. Es pot sol·licitar realitzar-la contactant amb l'AMB.

La tasca de l'AMB

Ubicat entre els barris de les Planes, Casc Antic, Residencial Sant Joan i Pla del Vent-Torreblanca, i amb una extensió de 15,7 hectàrees, el Parc de la Fontsanta és el més gran de la Xarxa de Parcs Metropolitans, un important espai verd que l'AMB ha recuperat en diferents fases: "A mitjans dels anys vuitanta el barranc de la riera de la Fontsanta, sota el parc actual, era un abocador. Després de realitzar-hi tasques de sanejament i d'estabilització, l'AMB en va recuperar una part. Poc temps després es van recuperar 6,5 hectàrees que han seguit creixent fins a les 15,7 actuals", explica Fornés. "Es tracta d'un parc amb molts serveis, als quals ara s'afegeix la possibilitat de visitar unes parcel·les de vinya", conclou.

stats