03/11/2012

Mengem-nos Halloween

2 min

Ens agradi o no, aquest cap de setmana llarg estem immersos en mòmies, esquelets, misteris i carbasses. A Catalunya, Halloween s'ha imposat i, malgrat que ens dolgui, la castanyera ha perdut l'hegemonia i tot indica que en pocs anys la carbassa l'enviarà al taüt perquè descansi en pau.

Sense més preàmbuls, el tema que vull tractar avui és que en moltes cases, un cop passi la follia de la por, en quedarà un gros romanent, que hem de procurar que faci més servei que nosa. Parlo de les carbasses. Les podem veure marcir o les podem fer lluir a taula, que amb els temps que corren és el que em sembla més educatiu. En cuinar-les destruirem tota prova que ens hem venut a les tradicions globals, alhora que educarem en el consum, que traduït vol dir que demostrem als menuts de casa que el menjar no es llença. La rabequet, o com en diem ara, la carbassa de Halloween, o com en dèiem quan jo era menuda, la Ruperta, no és la millor carbassa per cuinar. Els inconvenients són més formals que gustatius.

És buida per dins i té una pell extremadament dura i incòmoda de pelar. El primer problema que se'ns presenta és obrir-la, es necessita força i perícia. Però per als febles maldestres, com jo, hi ha un truc la mar de divertit: la tanquem dins una bossa gran de plàstic i la llencem a terra amb força, amb l'objectiu, esclar, d'esberlar-la. Val a dir que això de tirar una carbassa a terra és festa assegurada amb els nens.

Un cop trencada, jo proposo cuinar-la directament, sense pelar-la, perquè amb els ganivets els nens es poden fer mal. Un cop cuita i freda, la pell surt gentilment. Ara en podem fer múltiples preparacions, amb bastantes garanties d'èxit entre els infants, perquè la carbassa té un toc dolcenc molt agradable i un color molt vistós. Podem cuinar des d'una clàssica crema de carbassa fins a aquest flam que us proposo per postres! Es necessiten 500 g de carbassa cuita, 120 g de sucre, 200 ml de nata líquida i 3 ous. Farem, també, un caramel que posarem a la base del motlle. El procediment és tan senzill com fer un puré molt fi amb la carbassa. A part, batem la nata amb els ous i el sucre. Barregem les dues preparacions i la distribuïm en els motlles. Els coem al bany maria al forn a 100ºC uns 50 minuts. Ens menjarem Halloween!

stats