Criatures 25/08/2012

Màgia i somriures per curar

2 min

Fa 10 anys que Francesc Andreu Sabadell, el Màgic Andreu, va començar a fer riure les criatures i els adolescents que estaven ingressats a la planta d'oncologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Ara la seva ONG, Som-riures Sense Fronteres (www.somriuressensefronteres.org ), passa l'estiu a l'hospital fent ronda per totes les plantes on hi hagi canalla: oncologia, nefrologia, cirurgia, cremats i UVI.

"Ho puc assegurar: la màgia cura", diu el Màgic Andreu, que fa conferències per tot el món sobre aquest tema. "Fem màgia-teràpia, perquè aconseguim abstreure la canalla, i també els seus familiars, de les seves angoixes i dels seus malestars".

El cas és que els infants veuen fer jocs de màgia, però també en fan. "Si ells no poden anar a la sala de jocs que hi ha a cada planta, som nosaltres els que passem habitació per habitació". La diversió, la il·lusió que senten quan veuen la màgia davant seu, a tocar, "els fa venir ganes de viure", i justament són les mateixes ganes que el Màgic Andreu té de continuar amb aquest projecte. I que així sigui per molts anys. "Per una criatura es fa tot el que faci falta", assegura.

El cas del Màgic Andreu és un exemple d'aquest compromís amb els infants hospitalitzats, com també hi ha el dels Pallapupes, els pallassos d'hospital que actuen en diversos centres catalans. Com explica la cap d'atenció al ciutadà de la Vall d'Hebron, Carmen Gómez, a la Vall d'Hebron compten amb voluntaris i entitats que passen l'estiu, especialment el juliol, al centre per estar amb la canalla. Fins i tot hi ha voluntaris que supleixen, per hores, l'absència dels pares, perquè els nens no hagin d'estar sols a les habitacions. Això permet que els familiars puguin sortir a fora a fer gestions. El voluntariat i la ciberaula són dos dels puntals en què es basen familiars i criatures per passar les llargues hores d'hospital.

stats