Criatures 09/06/2012

Macarrons, pollastre i gelat

i
Ada Parellada
2 min

Sóc en un restaurant. A la taula del costat hi ha una família amb criatures. No puc evitar sentir la conversa. El maître diu: "Avui per als nens hem fet una lleugera crema de llenties espurnejants, una quiche d'espinacs i pinyons, mitja orada al forn amb patates suflé i un vaixell pirata de meló farcit de maduixots i gelat de iogurt". Els pares, estupefactes, pregunten: "I no tenen res més normal?" I jo penso, on és l'anormalitat del menú? En els aliments? En l'equilibri nutricional del menú? En l'interès del cuiner a oferir un menú atractiu amb aliments generalment rebutjats pels nens? En la proposta d'un menú educatiu i saludable? Pel que sembla, entenem com a normal la fórmula infal·lible i econòmica de macarrons + pollastre + gelat.

Qui va crear el menú infantil? No van ser gurus gastronòmics ni ments dominades pel màrqueting, ni linxs de les finances ni tampoc doctors nutricionistes. Van ser els mateixos nens, que prioritzen el plaer i la seguretat del que coneixen a la salut, l'aventura i els nous aprenentatges. I d'aquesta manera, els restaurants ofereixen menús solució, que la criatura desitja i que garanteixen un dinar tranquil als adults, que consideren que no és el moment d'educar.

I així anem empetitint el cercle. D'una banda, els pares desaprofitem el talent i les habilitats culinàries dels professionals, capaços de transformar unes bledes bullides en un deliciós guisat i uns pèsols en dolces perles. I de l'altra, els restaurants no són prou valents per oferir un menú que la majoria dels nens rebutjaran i que, fins i tot, pot foragitar clients. Argumenten que no són una escola, i que el seu objectiu és la satisfacció dels clients.

Ara bé, és precisament en els moments de lleure, quan estem més tranquils, que podem fer àpats com cal, i mostrar als nostres infants una gran quantitat de sorpreses organolèptiques. No arraconem les criatures a l'ostracisme dels macarrons, el pollastre i el gelat, i demanem als restaurants que ofereixin un menú infantil complementari, adaptat al gust dels nens, ple de petites porcions de descobertes gastronòmiques.

Un menú que crearà adults, futurs clients, curiosos i oberts a nous gustos, que comprendran que aprendre és un plaer deliciós.

stats