Criatures 31/08/2013

Llàgrimes: de cocodril o de tristor?

Les llàgrimes són, per als més petits, una eina per fer saber que tenen gana, son o dolor. De més grans aprenen a fer-les servir com a reclam i per aconseguir el que volen

Mònica L. Ferrado
3 min

Els humans som els únics mamífers capaços de vessar llàgrimes davant estímuls emocionals tan diversos com la ira, la tristesa i l'alegria. Per als nadons són una important eina de comunicació per fer saber que tenen gana, que se senten incòmodes amb el bolquer brut o que els fa mal la panxeta, entre altres coses. Sovint els pares aprenen a interpretar les llàgrimes que llisquen galta avall a partir del primer mes. Més tard, quan siguin més grans, sabent com saben que als pares el seu plor els afecta notablement, també aprendran a fer-les servir com a reclam d'atenció o per aconseguir el que volen.

Els científics que busquen l'origen evolutiu de les llàgrimes han trobat algunes respostes de per què les produïm des de ben petits. I també sobre com diferents tipus de llàgrimes provoquen diferents tipus de reaccions en qui les veu. Les llàgrimes emocionals tenen una composició química diferent de les llàgrimes per irritació que cauen per netejar l'ull, segons indica un estudi de l'Institut Weizmann d'Israel.

Emoció i estrès

Les d'emoció contenen més proteïnes i més hormones relacionades amb l'estrès. I és la diferència química el que funciona com a senyal que els qui veuen el plor poden percebre sense ni adonar-se'n.

Segons altres estudis, les llàgrimes són també un mecanisme de cohesió social perquè desperten empatia entre les persones que, instintivament, reaccionen volent ajudar d'alguna manera qui plora, fins i tot amb els que inicialment han caigut antipàtics. Oren Hasson, biòleg evolutiu de la Universitat de Tel Aviv, ha desenvolupat una teoria segons la qual les llàgrimes funcionen com a senyal d'indefensió i submissió, de tal manera que inhibeixen els comportaments agressius en els altres i faciliten certa proximitat emocional.

En definitiva, l'avantatge que les llàgrimes van atorgar a l' Homo sapiens va ser desmuntar els altres, tant si es vessen per un malestar real com si són de les anomenades llàgrimes de cocodril .

De llàgrima fàcil?

Per als psicòlegs, les llàgrimes infantils són complexes i, per interpretar-les, l'empatia dels pares és fonamental. "En general, les llàgrimes són el signe d'alguna cosa que cal interpretar perquè pot tenir diferents significats -afirma Sergi Banús, psicòleg infantil del Centre de Psicodiagnosi de Tarragona-. D'entrada poden manifestar un malestar o tenir un cert vessant de manipulació de l'adult".

De ben petits, els nens aprenen a utilitzar-les. Saben que les llàgrimes de cocodril permeten aconseguir coses. "Si el nen veu que amb el plor crida l'atenció el farà servir sempre davant un no i, per tant, si quan plora se li fa més cas del que toca es reforça aquest plor", afirma Banús. Què vol dir fer més cas del que toca? Trobar el terme mitjà entre no fer cas submís però que el nen no se senti desatès. En les rebequeries, sovint les llàgrimes surten quan el nen ja està fora de si. És a dir, que primer ve la rebequeria i després arriba la llàgrima. Una de les característiques d'aquest plor és que quan menys cas se li fa, més puja el volum dels gemecs, que acaben acompanyats per llàgrimes.

"Si la criatura té un malestar real, les llàgrimes seran un signe més d'un conjunt més ampli de senyals", explica Banús. Per exemple, en els nens que pateixen molt per la gelosia que els provoca l'arribada d'un nou germà, sovint van acompanyades de conductes regressives: es tornen a fer pipí, a demanar xumet o a preguntar als pares si els estimen. En altres casos, les llàgrimes poden anar acompanyades per una pèrdua de gana, més irritabilitat o no voler fer algunes activitats que abans feia content, com anar a l'escola.

I com que plorar també té una part de conducta apresa sempre cal tenir en compte si el nen viu en un context de llàgrima fàcil. "Les criatures funcionen pels models que tenen al voltant i si en el seu entorn la llàgrima surt fàcilment seran més ploraners", conclou Banús.

stats