L’entorn ens condiciona

La polèmica del peix

Els tòxics no tan sols arriben per l’aire, sinó també a través de la dieta. El consum de peix blau durant l’embaràs, en concret de tonyina, és un tema controvertit. D’una banda, pot suposar beneficis. De l’altra, com que la tonyina acumula contaminants perquè és més greixosa, pot ser un inconvenient. Els especialistes es resisteixen a donar recomanacions i troben més adequat posar-ho tot en una balança. Dependrà de si el peix prové de zones més o menys contaminades, i de la freqüència amb què la mare en mengi. Gràcies a les dades de l’Inma també s’ha observat que el mercuri, un neurotòxic que es troba als peixos amb greix que hi han estat exposats, també s’ha detectat en la sang de les mares embarassades en nivells superiors als que estipula l’Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units. A Sabadell aquest nivell el superaven el 49% de les embarassades i a València el 68%.

D’altra banda, en els últims resultats de l’estudi Inma s’ha pogut apreciar també que els nens que viuen prop d’espais verds i blaus (parcs, boscos, llacs o mar) tenen menys problemes de sobrepès i obesitat. Viure prop de zones verdes s’associa amb entre un 11% i un 19% de menys prevalença de sobrepès.