Criatures 30/11/2013

L'embaràs. Remolí de canvis

2 min

El cos de la dona embarassada, des del cap fins als peus, pateix un remolí de canvis i "n'hi ha de ben significatius", afirma la doctora Lola Gómez Roig, cap del servei de ginecologia i obstetrícia de l'Hospital Sant Joan de Déu. El motiu principal és el canvi hormonal que provoca l'embaràs, o el volum creixent de l'úter, que comença estant situat dins de la pelvis com a òrgan minoritari i acaba ocupant tres quartes parts de la capacitat de l'abdomen.

Començant pel cap, la dona embarassada pot notar canvis sobtats d'emocions perquè "al cervell hi ha receptors que interactuen amb les hormones". I tot això malgrat que la placenta desprèn hormones que també animen, i que marxaran després del part. "D'aquí també que en algunes ocasions sigui habitual la depressió postpart", continua explicant la doctora Gómez Roig. Una altra afectació al cap són els cabells, que, pel mateix motiu, poden caure més.

La vista i les dents també es veuen afectades pels canvis hormonals de l'embaràs. "Afecten el lent del cristal·lí i, per tant, pot augmentar la graduació, i les dents pateixen més risc de càries. També hi ha més sagnats de les genives. A més, incrementa la sensibilitat de l'olfacte, i la dona pot tornar-se intolerant a algunes olors".

El següent afectat són els pits, que augmenten de volum i de sensibilitat. I, per proximitat, l'aparell respiratori, perquè "pot arribar a sentir com un ofegament, que és fisiològic", diu la doctora. La freqüència cardíaca també creix. L'estómac també es veu afectat, perquè la dona embarassada nota que ha de menjar amb més assiduïtat, que és intolerant a alguns menjars i que pot sentir pesadesa en les digestions.

La pell també pot canviar amb l'aparició de les aranyes vasculars, punts vermells que apareixen pell per la pujada dels estrògens, o per culpa de les taques, tant al cos com a les galtes.

Per que fa a les cames, hi ha risc de varius, sensació de pesadesa, rampes i pessigolleig.

stats