07/07/2012

L'aperitiu, l'àpat misteriós

2 min

Els caps de setmana d'estiu, la calor i les activitats a l'aire lliure fan que l'hora de dinar es retardi substancialment. Per aguantar la gana, fem l'aperitiu. Preparem una bona safata en què molt segurament hi haurà olives farcides d'anxova, musclos en escabetx i escopinyes amanides amb salsa picant.

No cal ni que cridem que l'aperitiu és a punt, perquè com si fossin abelles atretes pel nèctar de les flors, apareixeran una munió de criatures i en un tres i no res no quedarà ni una oliva farcida.

Els adults miren estupefactes els bols buits, i es pregunten: però els nens que s'han cruspit tot el que hi havia a la taula són els mateixos desganats que tarden una eternitat a venir a taula quan els cridem a sopar? ¿Els nens que engoleixen escopinyes com si fossin oques enfitades no són els mateixos que arrufen el nas davant de deu grams de peix arrebossat?

Doncs sí, mares i pares, són els mateixos nens. Quina és la causa misteriosa que canvia substancialment l'actitud dels nens? Si ho analitzem com si fos un estudi de Harvard de comportament social animal, detectarem que hi ha diverses raons que fan que l'aperitiu sigui un àpat triomfador, ben allunyat del terrorífic i destrempador plat gegant de llenties guisades del dilluns al migdia.

La més significativa és l'ambient distès que acompanya l'aperitiu. És dia de festa, no hi ha presses, els pares estan relaxats, amb ganes de passar-ho bé. No hi ha crits ni raons, ni es renya l'infant perquè no ha acabat la llauna d'escopinyes, ans al contrari, normalment els limitem la quantitat d'aperitiu que poden menjar. La bonhomia i la llibertat de menjar el que els plagui, i no "el que calgui", fan que sigui un àpat molt abellidor. Afegim-hi un escuradents per pescar els aliments i ja tenim un joc, l'àpat passa a ser lúdic.

Així, doncs, no desaprofitem aquesta predisposició dels infants, per introduir nous gustos, noves propostes, imaginatives, divertides, menudes i, sobretot, embolcallades en un bon ambient. I si els infants us ajuden a preparar-ho, bingo! Aquí us en presento una de ben nutritiva: untem amb formatge cremós un rectangle de salmó fumat, hi posem unes nous esmicolades. L'enrotllem al voltant d'un palet de pa. Ja tenim una piruleta ben diferent!

stats