Criatures 27/07/2013

L'aigua per al reg, regenerada!

La reutilització d'aigua per al reg o la neteja de carrers permet aprofitar recursos hídrics i augmenta la disponibilitat d'aigua potable

Gemma Castanyer
3 min

La Clàudia, la Laia i el Saïd són tres amics que cada estiu passen junts les vacances en un càmping. Per casualitat, un dia descobreixen que els jardiners utilitzen aigua regenerada per regar les zones verdes i decideixen investigar-ho. A la Clàudia no li fa gràcia que es faci servir aigua depurada preparada per reutilitzar perquè creu que no ha de ser prou bona. El Saïd defensa que és apta per al reg i la Laia hi somia possibilitats ecològiques. Qui deu tenir raó? És l'inici del còmic El secret de l'aigua regenerada , un recurs gratuït i descarregable online editat pel Programa d'Educació Ambiental de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Compartim un futur . La història, pensada per a alumnes de secundària, permet entendre què és l'aigua regenerada, com es produeix, quins usos té i com contribueix a fer un ús més sostenible de l'aigua: "En general els alumnes no tenen coneixement d'aquest concepte. De vegades se sorprenen perquè no s'imaginen que l'aigua depurada, la que ja hem utilitzat una vegada, es pugui netejar i tornar a fer servir", explica Teresa López, tècnica de medi ambient de l'AMB.

Un pas més

"L'aigua regenerada és aigua depurada que abans d'abocar-la al riu se sotmet a un nou tractament més exigent i intens (anomenat regeneració ) perquè tingui la qualitat suficient per poder-la reutilitzar", diu Martín Gullón, director de serveis del cicle de l'aigua de l'ens metropolità. Aquesta aigua s'utilitza principalment per a usos industrials i ambientals, per a reg agrícola, per al reg d'espais públics i per a la neteja de carrers, però en cap cas és apta per beure, cuinar o rentar-se: "És un tema que s'està debatent a nivell internacional. Si es fa un tractament adequat similar a la potabilització seria bona per a usos domèstics però de moment no es permet, està prohibit", alerta.

El principal objectiu de la reutilització és disminuir la captació d'aigua garantint el subministrament als usuaris. Per tant, és una manera d'optimitzar recursos. Gràcies a aquest procediment, l'aigua potabilitzada es pot reservar per a usos que requereixin més qualitat: "En zones de clima mediterrani, on habitualment hi ha sequeres, és important que existeixin infraestructures capaces d'elaborar aquests processos perquè contribueixen a incrementar els recursos hídrics", diu Teresa López.

Beneficis i medi

Un total de quatre de les set depuradores de l'AMB tenen posteriorment processos de regeneració que permeten la reutilització de l'aigua: la del Prat de Llobregat, la de Sant Feliu de Llobregat, la de Gavà-Viladecans i la de Montcada i Reixac: "De totes, la més important, per la mida i el tipus de tractaments que fa, és la del Prat de Llobregat", apunta Gullón. Aquesta instal·lació, de les més grans i modernes de tot Europa, és capaç de tractar 420 milions de litres d'aigua al dia, l'equivalent a l'ús de dos milions d'habitants. I no només ha contribuït a recuperar el litoral del Prat i les platges del sud de Barcelona, sinó que, a més, una part de l'aigua s'utilitza per mantenir el cabal del riu Llobregat i els nivells hídrics de les zones humides del delta.

Estalvi intel·ligent

L'aventura de la Clàudia, el Saïd i la Laia acaba amb els joves ben convençuts dels beneficis d'aquest tractament: "Si la fem servir per a l'agricultura o la indústria, llavors no cal agafar la que necessitem per beure!", diu la Laia. "Ni tampoc extreure'n tanta de la natura!", afegeix la Clàudia. I és que amb la regeneració s'estalvia molta aigua. Segons dades de l'AMB, el potencial de reutilització de l'aigua procedent de les depuradores és de 60 hm. És a dir, l'equivalent a 24.000 piscines olímpiques!

stats