Criatures 10/05/2014

Ja és primavera als botànics!

La festa Planta’t als Botànics! (AMB) posa en un primer pla dos espais privilegiats de Barcelona que conserven espècies vegetals úniques

Gemma Castanyer
3 min
Ja és primavera als botànics!

Sabies que al Jardí Botànic de Barcelona s’hi pot veure una representació de gairebé totes les espècies mediterrànies que hi ha? ¿I que al Jardí Botànic Històric podem abraçar l’arbre més corpulent de la capital catalana? O el més alt? ¿T’agradaria descobrir quines espècies hi ha plantades a l’hort d’aquest racó emblemàtic? ¿O quins amfibis viuen a les seves basses? Amb l’arribada de la primavera l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el Museu de Ciències Naturals ens conviden a visitar aquests dos espais privilegiats, ubicats a la muntanya de Montjuïc.

Tallers de plantacions, contacontes, xerrades, jugateca ambiental, mostra de bonsais, itineraris guiats, mostra de productes i un llarg etcètera. El Jardí Botànic de Barcelona i el Jardí Botànic Històric van donar la benvinguda a la primavera el 27 d’abril amb la festa Planta’t als Botànics!: “Més que dos jardins, podríem parlar de dos museus a l’aire lliure que en aquesta època de l’any ofereixen la millor versió”, destaca Jordi Bordanove, cap del servei de promoció i conservació de l’espai públic de l’AMB. “La visita és atractiva des d’un punt de vista cromàtic i paisatgístic, però també educatiu”, afegeix.

Un passeig pel món

I és que qui vulgui descobrir quines espècies de clima mediterrani creixen a les illes Canàries, al nord d’Àfrica, Xile, Califòrnia o Austràlia no cal que s’hi desplaci en avió. Un senzill i relaxant passeig pel Jardí Botànic li permetrà anar d’un país a un altre a través de les seves comunitats de plantes, arbres i arbustos: “La vegetació mediterrània està fortament amenaçada sobretot per l’acció humana. Per això el jardí té dos objectius principals: contribuir a la preservació de les espècies vegetals de Catalunya i altres territoris mediterranis i fer-ne divulgació científica per sensibilitzar el ciutadà en el respecte pel medi ambient”, explica Bordanove.

A més de ser un gran aparador de flors i plantes singulars, el Jardí Botànic també disposa d’un Banc de Germoplasma per emmagatzemar llavors de les espècies més interessants des del punt de vista científic i per la seva conservació.

El Jardí Botànic es va inaugurar el 1999 i des del 2000 l’AMB en gestiona el manteniment integral per de convertir-lo en un referent de la xarxa de parcs metropolitans: “Experimentem amb noves tecnologies aplicades al manteniment dels parcs. Qualsevol gestió la fem en coordinació amb les entitats i les administracions que també hi treballen”, indica Jordi Arqué, tècnic de control de qualitat de parcs de l’AMB.

Un tresor amagat

A uns deu minuts caminant des del Jardí Botànic, i amagat dins de dos clots d’antigues pedreres, trobem el Jardí Botànic Històric, un indret privilegiat que conserva l’essència dels jardins de la Barcelona de principis del segle XX. La seva ubicació, a l’obaga de Montjuïc, fa que la temperatura sigui pròpia de climes més freds i que les espècies que s’hi han desenvolupat siguin singulars per alçada i grandària: “Aquí s’hi conserven els arbres més alts de Barcelona. És fàcil observar com s’enfilen amunt per buscar la llum del sol”, explica Bordanove. De l’Històric l’AMB també n’ha recuperat l’antiga era, amb tova catalana i murs de pedra antiga de Montjuïc.

“Aquest és un reducte de fauna important on els animals troben protecció i menjar. El tòtil forma part de les joies d’aquest indret. Per això s’està fent un control de la seva població”, diu Jordi Bordanove.

La visita no pot acabar sense un cop d’ull a la masia i a l’hort ecològic que gestiona l’Associació Amics del Jardí Botànic, una entitat que vetlla per la conservació i la divulgació del patrimoni natural d’aquests jardins.

stats