Criatures 29/09/2012

Interessar-nos pel que mengem

1 min

"La iniciativa dels horts urbans demostra un interès per l'agricultura i pel que mengem", explica Esther Vivas (http://esthervivas.com/ ), activista de les polítiques agrícoles i alimentàries. "És un pas endavant", afirma, però "cal anar més enllà", sosté l'activista, perquè en el sistema alimentari es produeixen moltes injustícies, i una de les més preocupants és que els pagesos són una figura que s'extingirà a Catalunya, perquè tan sols representen l'1% de la població activa catalana.

Per tot plegat, Esther Vivas recomana aprofitar la iniciativa dels horts per parlar a les criatures de les polítiques alimentàries necessàries per aconseguir que "siguin sobirans alimentàriament parlant". Així, fa algunes reflexions.

1 Cal prohibir els transgènics. Els transgènics són uns organismes que modifiquen genèticament els gens, un fet que pot tenir una conseqüència en la salut de les persones. A més, els transgènics contaminen l'agricultura ecològica, perquè a causa de la pol·linització, amb l'aire, el cultiu transgènic contamina els altres per molt allunyats que estiguin els uns dels altres.

2 Hi ha dificultats per accedir a la terra, perquè s'ha especulat. Hi ha terres ermes que es tenen en desús i que esperen una requalificació urbanística quan es podrien cedir perquè la gent les conreés.

3 Els pagesos tenen dificultats per accedir als canals de comercialització i, per consegüent, reben un tant per cent molt petit. Cal plantejar-se uns canals alternatius.

4 No hi ha una llei adequada per comercialitzar la producció artesana. Un productor d'olives artesanes té aplicada la mateixa legislació que un gran productor.

stats