Criatures 06/06/2015

Infants segurs, estiu sobre rodes!

Prendre un seguit de petites mesures pot ajudar-vos a evitar ensurts i accidents ara que arriba el bon temps i la canalla passarà més temps a l’aire lliure

Esther Escolán
3 min
Infants segurs,  Estiu sobre rodes!

Ales portes de les vacances d’estiu, és bo recordar que passar més temps a l’aire lliure i tenir més llibertat de moviments fa que hi hagi més possibilitats que les criatures prenguin mal o pateixin algun tipus d’ensurt. És responsabilitat dels adults -mares, pares, avis, família extensa i cuidadors- prevenir els accidents que són més habituals durant l’època estival, conscienciar els més petits sobre la importància d’evitar-los ells també i aprendre algunes nocions de primers auxilis que evitin que el contratemps vagi a més.

No perdre’ls de vista

Ja sigui a la platja, a la piscina, en llacs o en basses, l’aquàtic és el medi per excel·lència on la canalla s’estarà més hores durant l’estiu combatent les altes temperatures. Com podem mantenir els nens sota control? “Quan anem a la platja o a la piscina amb nens, és bàsic no perdre’ls de vista i que es banyin acompanyats d’un adult”, afirma Jaume Guamis, subdirector en Programes de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, que recomana que “duguin les seves dades personals i de contacte anotades en un braçalet per si es perden”.

També és molt important, com afirmen els metges i infermeres del servei 061 CatSalut Respon, “ensenyar als infants a nedar com més aviat millor i recordar que, tot i saber-ne, els infants més petits estan exposats al risc d’ofegar-se”. A banda de posar-se en zones de la platja o la piscina on hi hagi socorristes sempre que sigui possible, “cal assegurar-se que els infants que no saben nedar duguin posat un dispositiu (armilla, bombolleta, etc.) adaptat a cada edat que n’afavoreixi la flotabilitat i que elsajudi a mantenir el cap fora de l’aigua en cas que hi caiguin”, apunten des del 061 CatSalut Respon, tot i que insten a “no confiar la seguretat dels infants a les joguines inflables”.

Autoprotecció

Pel tal d’evitar accidents, també és molt important ensenyar a les criatures unes mesures de seguretat bàsiques perquè aprenguin a autoprotegir-se des de ben petits. Per exemple, els menuts de tres anys ja poden aprendre el significat del color de la bandera de la platja i que no han d’anar a tocar meduses ni crancs. A la piscina hem d’insistir molt que no corrin per la vora perquè rellisca molt.

Un altre aspecte important, sobretot en el bany en aigües interiors (rius, llacs o pantans), és anar amb molt de compte amb els corrents d’aigua, ja que poden tenir molta força. “I sigui on sigui -subratlla Guamis- els hem d’ensenyar que no es llancin de cap si desconeixen la profunditat del lloc o si hi ha roques i que no juguin a ofegar-se uns als altres o a aguantar la respiració”.

Sant Joan i els petards

La revetlla de Sant Joan marca el tret de sortida de les vacances d’estiu de la canalla al nostre país. Per gaudir de la revetlla sense ensurts hi ha una sèrie de recomanacions de seguretat que hem de tenir en compte si ens agrada encendre petards. Per començar, els pares i mares o bé els avis o altres adults, que sovint regalen petards en aquestes dates als més petits de casa, “han d’assegurar-se que compren el material pirotècnic en un establiment autoritzat i que es tracta d’un producte adequat a l’edat del menor”, insisteix Guamis.

A més, els nens haurien d’encendre els petards sempre sota la supervisió d’un adult i després d’haver-ne llegit atentament les instruccions. “També és molt important que portin els petards en una bossa de plàstic -mai a les butxaques- per evitar accidents”, alerta Guamis, que afegeix: “Els petards s’han d’encendre amb una metxa llarga i no s’han de llançar mai contra ningú. També és important recordar que tampoc s’han de ficar mai dins d’ampolles o llaunes, encendre’ls dins de casa o llançar-los des del balcó cap a l’exterior”.

stats