Oci a casa 23/04/2016

Herois d’abans, ara i sempre

Hi ha personatges de la literatura infantil i juvenil que són universals i intemporals

Marta Espar
4 min
Herois d’abans,
 Ara i sempre

Li agrada jugar amb el mòbil, fer fotos per penjar a l’Instagram o enviar-se whatsapps amb les seves amigues. Acaba d’entrar en l’adolescència i acostuma a preferir una tauleta a un llibre, però es va llegir la Pippi Calcesllargues que li va regalar la seva mare recordant com li agradava de petita i no podia deixar-lo. Anava amb el llibre amunt i avall com una somnàmbula, somiant les seves aventures. Què la va enganxar? “És molt valenta, li passen coses extraordinàries i viu sola, fa el que vol”, explica la Judit, de 12 anys, de la Pippi.

Divertida, fantasiosa, gamberra i molt lleial. Quins ingredients ha de tenir un personatge inoblidable de conte o llibre juvenil per triomfar entre els lectors infantils o juvenils d’avui? “Qualsevol personatge que vulgui triomfar ha de tenir una característica, o bé un poder, que el diferenciï de la resta de mortals, ja sigui la valentia, la intel·ligència o la màgia. A vegades aquest poder és subtil i a vegades és únic, com el de Peter Pan”, explica Pep Molist, escriptor i bibliotecari. “Com ha passat sempre, el lector s’hi ha de poder identificar; ja sigui perquè li parla d’allò que ell viu intensament o perquè desitjaria poder-ho viure. També gosaria dir que l’ha de veure una mica trencador, una mica agosarat... i perquè la seva història genera empatia”, afegeix Sara Moyano, editora d’infantil i juventil de l’Editorial Barcanova, que ha editat la bonica col·lecció Clàssics a Mida amb l’objectiu d’acostar els clàssics als lectors joves perquè descobreixin com són de vigents les seves històries i com han influït en el teatre, el cinema, la pintura i el còmic.

En el cas de la Pippi, la fórmula sembla infal·lible i clara: “És l’amiga que tots els nens voldrien tenir. També és un personatge absolutament actual, fins i tot podríem dir que avui dia, quan triomfa tant la correcció política, seria complicat que algú s’atrevís a presentar un personatge així: una nena que viu sola, sense pares, amb un cavall i un mico, que rebutja l’escola, que no se’n va a dormir aviat i que té un comportament que resulta (almenys aparentment) tan poc pedagògic. Els nens d’avui es queden encantats de descobrir un món tan poc restrictiu”, explica Alice Incontrada, editora de la col·lecció infantil Blackie Little Books, que també recupera clàssics infantils en edicions recopilatòries i fetes amb molta cura, dirigides a un públic més ampli, no només a l’infantil.

Però a part de la nena de les trenes, hi ha molts més personatges inoblidables de la literatura infantil i juvenil que no passen de moda, malgrat que les seves històries van ser escrites fa molts anys. La llibretera Gemma Barrufet, de la llibreria A Peu de Pàgina, de Sarrià (Barcelona), assegura que els nens continuen sentint-se atrets per personatges con Babar, Mowgli, Momo, tots els personatges de Roal Dahl, sobretot Matilda, i els de Jack London, i “si considerem Harry Potter un clàssic diria que és dels personatges que perduraran sempre en la literatura infantil i juvenil”. També triomfen l’elefant Elmer, que ja ha complert 25 anys des de la seva publicació i, últimament, Alícia i El Petit Príncep han sigut èxits de vendes per motius diferents. En el segon cas, l’obra musical ha donat una forta empenta al llibre.

Recuperar els clàssics

Segons la llibretera, ha sigut molt important que en els últims temps algunes editorials hagin recuperat clàssics amb edicions acurades del text, amb traduccions revisades i il·lustracions molt cuidades. “Els nens d’avui segueixen al·lucinant amb Peter Pan, amb Mary Poppins, amb les aventures del Petit Vampir, amb la diminuta Arriety dels Incursores, amb Charlie, Willy Wonka i la seva fàbrica de xocolata, amb Alícia i el seu país de les meravelles, amb el petit elefant Babar, del qual vam fer un preciós recopilatori fa uns mesos, que molts nens d’avui dia no coneixien i amb el qual han quedat meravellats”, afegeix l’editora de Blackie Little Books.

El secret? Si un personatge està ben explicat, ben construït, ben escrit, si connecta amb els nens, aquesta connexió funcionarà sempre. “Potser caldrà fer una tasca d’actualització o d’acostament a la presentació: a vegades es pot fer a través de noves il·lustracions (vegeu l’èxit recent d’Enid Blyton), de vegades amb edicions més cuidades i més atractives per a un públic nou. Els grans personatges són universals, immortals”, insisteix Incontrada.

Segons l’editora de Barcanova, triomfen els que tracten temes universals, perquè esdevenen herois de causes justes o, si ho preferiu, perquè lluiten contra injustícies diverses i no es rendeixen mai... “Tots els editors intentem buscar aquest tipus de personatges, tot i que a la literatura catalana sembla que li costa una mica trobar-ne alguns que puguin esdevenir universals”, conclou Moyano.

Nous herois i heroïnes

I a aquests herois de sempre, en els últims anys, s’hi han afegit altres personatges que atrauen lectors en massa, com la Katniss, la protagonista d’ Els jocs de la fam ; el Kester, de L’últim animal salvatge, primer volum d’una trilogia, i no es pot oblidar el gran Harry Potter, un dels grans preferits de la nostra lectora adolescent, perquè és “valent i molt llest”. Segons Molist, triomfen “perquè són personatges, en algunes coses, pròxims als lectors, però per contra, tenen aquest poder o característica que els fa superiors, capaços d’accions o aventures gairebé sobrenaturals”.

“Estirant el fil d’Els jocs de la fam, les editorials han pujat al carro del llibre amb protagonistes-herois. Continuen tenint molt d’èxit els protagonistes dels llibres de Rick Riordan o de Rachel Hartman”, afegeix la llibretera, que matisa que “el que tenen aquests protagonistes són la força i la valentia per sortir-se’n en situacions límit. El típic superheroi adaptat als nostres temps!”

Entre els més venuts o exitosos, Molist comenta que també hi ha un seguit de col·leccions que, “si bé literàriament són limitades i no arribaran mai a la consideració de referents o clàssics, com ara el Diari del Greg o el Diari d’una penjada, connecten amb certs lectors per reflectir el dia a dia d’un món semblant al seu”.

Móns pròxims o extraordinaris, aventures imaginatives i molta valentia, però sempre, com deia l’autora de la Pippi, l’escriptora Astrid Lindgren, perquè “als nens els convé portar una vida ordenada, sobretot si poden ordenar-se-la ells mateixos”.

stats