Criatures 07/06/2014

Gran cinema per a un públic petit

La primera edició de l’Andorra Kids’ Film Festival atreu 6.000 espectadors. El Meu Primer Festival tornarà al novembre

Paloma Arenós
4 min

Anar al cinema és tot un ritual i, si es fa amb nens, encara més. Però, habitualment, els petits espectadors es troben amb grans produccions comercials, precedides d’una allau d’anuncis de la sala, una durada llarga i poques històries alternatives. La majoria de films estan pensats per a majors de sis anys i hi ha pocs productes que tinguin en compte les necessitats de la petita infància, de 2 a 5 anys, amb projeccions breus i narracions senzilles, però de qualitat.

Davant d’aquest panorama i amb la il·lusió per descobrir la grandesa de la creació audiovisual des d’una òptica àmplia, creativa i plural, fa set anys que Nathalie Modigliani i Mireia Manén van impulsar El Meu Primer Festival a Barcelona, pensat per a infants de 2 a 12 anys, que el novembre vinent complirà set edicions i que s’ha consolidat com a aparador de referència. “Volíem potenciar aquelles produccions petites que enriqueixen el panorama audiovisual i que poden també enriquir la mirada cinematogràfica dels més petits. Altres veus, altres ritmes, altres colors, altres maneres també de plantejar-se el fet creatiu, no només com a negoci sinó com a expressió artística i de valors. La nostra selecció té molta qualitat artística i pedagògica”, detallen les codirectores.

Per al novembre que ve preveuen oferir prop d’un centenar de films -tot just s’acaba d’obrir la convocatòria per fer-ne la selecció- procedents d’una vintena de països d’arreu del món, acompanyats de fitxes didàctiques, tallers complementaris, votacions per part dels nens, xerrades amb els creadors i cinefòrums. “Aquí el nen és el protagonista i tot està pensat a la seva mida”, detalla Manén, codirectora. Les pel·lícules es projectaran a diferents espais com els Cinemes Girona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, l’Institut Francès, la Filmoteca de Catalunya i els Cinemes Verdi, que també han apostat fort amb les sessions de Verdi Kids (www.cines-verdi.com/ barcelona/kids/). “Vam néixer per omplir un buit i respondre a una demanda creixent de cinema alternatiu a les grans produccions. No hi estem en contra. Ens vam inspirar en Mon Première Festival de París, i hem aconseguit crear nous públics i treballar en xarxa, ja que en els darrers anys hem rebut peticions de col·laboració de cineclubs, centres cívics, biblioteques...” Tot suma.

Un festival viatger

Figueres, Matadepera, Granollers, Vic i l’Hospitalet són alguns dels municipis que l’any passat van participar en El Meu Primer Festival, amb la celebració de les sessions de competició internacional, per contribuir amb les votacions dels seus espectadors als Premis del Públic. A més, el festival també va fer parada a l’Hospital Sant Joan de Déu, perquè els infants temporalment ingressats participessin també de la festa del cinema.

Andorra s’estrena

Amb la mateixa filosofia i ganes d’engrescar als petits d’un país petit, del 7 al 18 de maig passat es va celebrar la primera edició de l’Andorra Kids’ Film Festival, dirigit per Marta Lladó i Jordi Herreros, que va atreure 6.000 espectadors. “El nostre primer objectiu ha estat que el ritual d’anar al cinema sigui una experiència conjunta per compartir amb la família”, detallen. “Tot està pensat i adaptat a les necessitats de dues franges d’edat, de 2 a 6 anys i de 7 a 12: els tempos, el so, els continguts... Hem apostat per la qualitat, la varietat i que s’aportin diferents mirades”, apunta Herreros.

La proposta ha estat exitosa, ja que ha aconseguit mobilitzar 3.000 escolars andorrans -la meitat de la població infantil de 3 a 12 anys- en les projeccions d’entre setmana, descobrir altres cultures i maneres d’explicar històries i, fins i tot, generar debat. “Hem ofert una petita introducció de la pel·lícula o curts que anaven a veure, i després observes que es generen preguntes i converses a l’entorn del film i que s’engresquen i reflexionen sobre el contingut”, subratlla Lladó.

Una de les joies que es van poder veure al festival andorrà, i que va ser estrena al país, és el film uruguaià Anina, dirigit per Alfredo Soderguit, sobre una nena de 10 anys amb noms i cognoms palíndroms, premiada en diferents festivals.

A més de les projeccions als Cinemes Illa Carlemany i la sala Prat del Roure d’Escaldes-Engordany, s’han organitzat tallers de stop-motion i fotografia, conferències, activitats vinculades amb el medi ambient i, fins i tot, un concert del Club Super3. El públic també va votar el millor curtmetratge -de la cinquantena que s’hi van projectar- i el guanyador en la categoria d’animació va ser Snap, de Thomas G. Murphy, i en de medi ambient va guanyar Farmer Jack, d’Arjan Wilschut.

I per als més petits?

Com a mare i organitzadora de festivals, Lladó constata: “La petita infància, la del tram de 2 a 6 anys, està desatesa pels programadors i exhibidors de cinema. De cop i volta, quan ets pare de nens d’aquestes edats et trobes que no pots anar al cine amb els fills perquè s’avorreixen o s’atabalen. Per això des d’Andorra hem programat curtmetratges, adaptats a la seva capacitat d’atenció, amb un màxim de 45 minuts de durada, i han funcionat molt bé”. Donada la bona assistència del públic, l’objectiu de l’equip és organitzar la segona edició per a la primavera vinent.

Els cinemes Verdi de Barcelona també van detectar aquestes necessitats el 2011, quan van crear el Verdi Kids, una programació estable dins l’oferta dels cinemes, especialitzats en cinema independent, adreçada al públic infantil i familiar. La iniciativa pretén redescobrir amb la canalla l’experiència col·lectiva de la sala de cinema, promovent “l’experiència cinematogràfica com a font de valors, aprenentatge i enriquiment personal”, segons els seus responsables. Verdi Kids ofereix sessions a primera hora de la tarda i matinals els dissabtes, diumenges i festius. El públic disposa d’un full informatiu del film adaptat a la seva edat i entorn, i que podran col·leccionar en una carpeta que es lliura amb la primera pel·lícula. Durant el curs escolar, els centres de primària també tenen la possibilitat d’acudir en sessions matinals per veure aquestes pel·lícules d’una manera pràctica i activa.

stats