Criatures 19/03/2016

La mona, el regal més llaminer dels padrins

Per Pasqua arriba una dolça tradició: els padrins regalen la mona als fillols. I si provem de fer-la casa i que el regal sigui més personal?

T.g.
4 min
La mona, El regal més llaminer dels padrins ‘Star Wars’, ‘Frozen’,  ‘Els Minions’, ‘La Patrulla Canina’  i el Barça

El Jordi Dalmau és panarra. Li agrada fer i menjar pa i dolços sans. Fa un parell d’anys va cocrear amb un company un blog per animar altres panarres a fer-ne a casa. Ara és més actiu al Facebook, a la pàgina Panarres Tarragona, des d’on informa dels cursos que farà. Alguns sobre la mona de Pasqua. “És fàcil de fer-la i amb l’ajut de les criatures va molt bé”, diu el Jordi, pare de dos fills, la Juno i el Linus.

El primer pas és preparar la massa mare. Pas essencial, i que s’ha de fer una setmana abans del dia que es vulgui menjar la mona si és que no se’n té de feta prèviament. “Barregem una cullerada de farina de sègol i una cullerada d’aigua. Ha de quedar com un puré. Ho posem en un pot de vidre i ho deixem tapat sobre el marbre de la cuina. El segon dia només cal remenar-ho. El tercer, retirem la meitat del contingut i hi afegim una cullerada de sègol i una altra d’aigua. I així fins al 5è o 6è dia, que observarem que el volum de la mescla s’ha doblat”, explica Dalmau. Serà en aquest moment que la massa mare ja estarà activa i “la podrem guardar a la nevera”. A partir d’ara, quan es vulgui fer servir, “només caldrà que en traiem una cullerada de la que tenim a la nevera i hi afegim uns 80 g de farina i d’aigua”.

Amb la massa mare preparada, es poden fer “tot tipus de pans, mones, coques, tortells, panettones o pizzes”. Segons Dalmau, “l’únic que s’ha de fer sempre és alimentar la preparació amb la farina que es faci servir per a cada preparació. Per a la mona de Pasqua en concret, com que és una preparació que porta ous i mantega, “caldrà tenir en compte que la preparació trigarà a fermentar i que, just per aquest motiu, la massa es podria tornar molt àcida”. Si el gust àcid no agrada, el truc és afegir-hi una mica de llevat fresc (bo i comprat). “El que s’aconsegueix amb l’afegit del llevat fresc comprat és que la mona quedi més esponjosa, i també que no es torni àcida”, comenta.

Mantenir la tradició

Mentrestant, al forn L’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú, el forner Jordi Morera atén una visita molt estimada, la del seu fillol i nebot, el Jan Aguilar Morera (6 anys), a qui cada any li fa i li dóna la mona de Pasqua. Al capdamunt hi ha col·locat tants ous de xocolata com anys té el Jan. “Sé que el meu fillol prefereix la xocolata que els ous durs, i per això canvio els durs per aquests”. De fet, justament el forner ecològic ha notat la tendència creixent de la demanda dels ous de xocolata en comptes dels durs. “Potser perquè no se sap què fer-ne, dels ous durs, o perquè senzillament agrada més la xocolata”.

La recepta que el forner fa servir prové de la família, concretament de la rebesàvia Genoveva. “És diferent de la del tortell de Reis, que té més mantega”. Els rotlles de Pasqua tradicionalment s’han fet amb espècies, com ara la canyella, la matafaluga, el coriandre, l’anís, el moscatell i la ratlladura de llimona, i és així com ell ho continua fent. “Les mones grans, amb molts ous de xocolata -fins i tot me n’han encarregat amb 18!-, les preparo per encàrrec”. En canvi, a la venda sempre en té de fetes de 800 grams aproximadament.

A Regencós, la cuinera Iolanda Bustos, del restaurant La Calèndula, ha començat a preparar les mones de Pasqua que dóna als seus dos fillols, l’Èric (4 anys) i el Mauri (5). “Són fills de dues amigues meves, i em fa molta il·lusió fer-les jo mateixa”. Al capdamunt de la preparació els posa les figures (comprades) que als fillols els agraden: “Els jugadors del FC Barcelona”, admet la Iolanda.

I per preparar-la, la cuinera de les flors, com és coneguda la Iolanda, els fa una mona tipus brownie, sense farina, “perquè els encanta la xocolata”. Els passos que segueix són desfer 300 grams de xocolata al bany Maria amb 250 grams de mantega. Després munta 8 ous sencers amb 150 grams de sucre amb unes varetes fines, que aconsegueix que li quedin ben escumosos.

Encara li faltarà triturar 200 grams de nous. I llavors ja barrejarà la xocolata amb els ous i les nous. Tot preparat ho posa al forn dins d’un motlle a 180º durant 30-40 minuts.

Quan la base és freda, “munteu al damunt l’escenari que més agradi als fillols: ninos, ous de xocolata, palets tipus Mikado simulant una construcció...”, explica Bustos. Ella cuina amb flors i, evidentment, “les flors tampoc no hi poden faltar, damunt la mona”.

Finalment, a la gelateria Rocambolesc, a Girona, el Jordi Roca s’ha estrenat aquest any amb les mones. Gràcies a una aliança amb la Fundació Mona, que es dedica a recuperar micos abandonats per tornar-los a portar al seu hàbitat natural, la selva, ha ideat uns micos tots de xocolata. “L’escultora Montse Zorrilla n’ha fet la figura de fang, a partir de la qual jo he reproduït la figura en xocolata”, explica Jordi Roca, al mateix Rocambolesc. El resultat és una figura simpàtica, que es ven a 30 €, i que aportarà els beneficis recaptats íntegrament a la Fundació Mona.

‘Star Wars’, ‘Frozen’, ‘Els Minions’, ‘La Patrulla Canina’ i el Barça, els més demanats

El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província assegura que aquest any les figures més demanades seran els protagonistes de Star Wars, Frozen, Els Minions, La Patrulla Canina i el Barça.

El president del Gremi, el pastisser Elies Miró, també recorda que les mones de Pasqua de pastisseria no contenen “ni colorants artificials ni conservants”, i “les figures de xocolata estan fetes al 100% de cacau de qualitat”.

stats