Criatures 01/09/2012

Fons d'armari per afrontar el curs

P. Arenós
3 min
Fons d'armari  Per afrontar el curs

Arrenca la temporada de prêt a porter i la passarel·la s'omple de models amunt i avall. Alguns porten bermudes amb camisa de colors vius i unes sandàlies tancades amb puntera. Hello Kitty continua arrasant entre les més menudes, i els complements de les Monster High, entre les grans. També hi ha un apartat de roba esportiva, en què els xandalls còmodes, les vambes fluor dels futbolistes famosos i les samarretes llampants triomfen aquesta tardor. Les bates per als més petits incorporen motius innovadors que defugen dels clàssics quadres. Tanquen la desfilada els dissenys per a uniformes. Els nois en porten un de ben actual: xinos -pantalons de cotó- de cinc butxaques, molt més còmodes i funcionals que les tradicionals bermudes. Les noies han deixat a l'armari les pesades faldilles de llana plegada -molt difícils de rentar- i les han substituït per unes de cotó sense plegar, però amb alguns quadrats grossos.

És la descripció d'una possible desfilada infantil de roba escolar, la que bastiria un fons d'armari bàsic. Per omplir-lo amb el millor i el més econòmic, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana que "per evitar que es disparin les despeses, és bona idea mirar d'anar esglaonant les compres de roba, aprofitant les rebaixes de final de temporada". I per al calçat, suggereix que sigui fàcil de cordar, amb sola de goma o cautxú -lexible i antilliscant-, amb plantilla de cuir -més transpirable- i, si és possible, amb contrafort. Aquestes idees les comparteix la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents, que a més subratlla la necessitat de fugir del marquisme -pot suposar un estalvi del 30%- i proposa reciclar roba en bon estat i aprofitar per als uniformes els packs que venen en botigues o grans superfícies per a samarretes, roba interior, mitjons, jaquetes o jerseis.

Segons l'OCU, l'uniforme costa de mitjana 216 euros, però lamenta que només "en el 30% de les ocasions es pot comprar al mateix centre, mentre que el 53% de les vegades tan sols es pot adquirir en un comerç determinat, cosa que impedeix als pares la possibilitat d'estalviar en limitar-los l'elecció".

Uniforme, sí o no?

L'uniforme està carregat de reminiscències d'altres èpoques i amb escuts plens de llences o d'animals que representen l'alta volada del poder. Però també és una manera pràctica d'afrontar problemes socials, com la diferència de classes que es reflecteix en la roba. L'uniforme evita les baralles per les marques i en les escoles públiques, on caben nens de qualsevol procedència sociocultural, és una manera, lluny d'uniformar, de fer veure que tothom és igual davant del dret a l'educació i a la cultura.

Aleshores, uniforme sí o no? Tot i que tradicionalment han estat habituals als centres privats i concertats, cada cop hi ha més casos d'escoles públiques que l'introdueixen aixecant la bandera de la igualtat. És el cas de Màrius Torres de l'Hospitalet de Llobregat, que el setembre passat va esdevenir la primera escola pública de Catalunya que introduïa l'uniforme de P-5 a 6è de primària. Un any després, direcció, professorat i pares estan satisfets dels resultats, mentre que entre l'alumnat hi ha una mica de tot. Nou de cada deu estudiants del Màrius Torres procedeixen de famílies d'origen estranger, amb força problemes econòmics. L'impulsor de la iniciativa i, fins ara, director del centre, Jorge León, comenta: "L'uniforme ha enfortit un sentiment d'unió, volíem que els nens sentissin que són tots iguals i que formen part d'una mateixa cosa". Fins i tot els impagaments al menjador escolar es van reduir aquest any fins als nivells d'abans de la crisi.

stats