Criatures 10/08/2013

Fes-te fan de l'expressió 'a vegades'

Eva Bach
2 min

Sóc fan de l'expressió a vegades . M'encanta aquesta expressió tan curta que dóna plena cabuda a la complexitat, la paradoxa i la contradicció, i permet aglutinar contraris. Em sembla una de les més justes i ponderades del diccionari i per això la faig servir moltes vegades i recomano als pares i mares que també ho facin i que l'ensenyin als seus fills.

Quan utilitzem els adverbis sempre o mai per qualificar el que fan o el que no fan els nostres fills -i també nosaltres mateixos o els altres- caiem de ple en les generalitzacions i ens quedem amb una visió esbiaixada, simplista i polaritzada de la realitat. Quan utilitzem la locució a vegades , tenim més present la diversitat de dimensions, facetes i comportaments de les persones, podem fer apreciacions més considerades i l'autoestima pròpia i aliena ho agraeix. Si algun dels meus fills o alumnes em diu "Sempre m'equivoco", el rectifico de seguida: "A vegades t'equivoques". "Tots ho fem, a vegades", afegeixo.

Matisar les opinions

Hem dit en altres ocasions que per comunicar-nos de manera assertiva i evitar l'etiquetatge negatiu de nens i nenes convé assenyalar-los les conductes concretes que desaprovem, sense entrar en desqualificacions a la seva persona. Si a més a més ho matisem amb l'expressió a vegades , encara millor. Si li diem a una criatura que sovint es descuida coses "Ets un despistat", estem refermant aquest aspecte que segurament ens desagrada i voldríem que modifiqués. Si li diem "A vegades et despistes" li estem donant a entendre que a vegades també és capaç d'estar al cas de les coses i l'ajudarem millor a moderar-ho.

Si volem ser una mica justos i equànimes, hauríem d'evitar les definicions i els judicis categòrics. Hi ha poques persones que siguin d'una sola manera i només d'aquesta manera. Tant nosaltres com els nostres fills a vegades som encantadors i a vegades se'ns difumina l'encant. A vegades podem ser molt amables i altres no tant. A vegades estem ocurrents i altres obtusos. A vegades diem el que hauríem de callar i a vegades callem el que hauríem de dir. A vegades tenim les coses clares i a vegades no ens aclarim... A vegades és una expressió realment honesta, sàvia i útil. I ho és moltes vegades.

stats