Criatures 16/11/2013

Et canvio el drac per un sonall

L'AMB promociona els mercats de segona mà i d'intercanvi, una fórmula en alça que fomenta la prevenció i la reducció de residus

Gemma Castanyer
3 min

Són les onze del matí al mercat d'intercanvi i de segona mà del Prat de Llobregat i l'Iris ja ha intercanviat una jaqueta: "Me n'han ofert una altra que m'agradava més i hem fet el canvi", explica. Una mica més avall, l'Enrique ha intercanviat una joguina de nadons per un drac articulat: "Serà per al meu fill! Ara ja té cinc anys i li encantarà", diu. En un altre punt del mercat, l'Elisabet ofereix joguines i petits electrodomèstics, mentre que l'Ainoa, una altra paradista, s'ha especialitzat en articles tèxtils per a criatures: "Hi ha roba dels meus fills, cosins i nebots. Com que està pràcticament nova la intercanvio o la venc a preus molt barats", diu.

A mesura que avancen els minuts, l'afluència de gent s'incrementa i el ritme de vendes també: "Tant els llibres com la roba estan sortint molt de pressa, no ens podem queixar!", apunta l'Iris. Tant ella com la seva mare fa dos anys que sol·liciten mensualment una parada per exposar els articles que a casa ja no utilitzen: "Abans de portar-ho a la deixalleria preferim intercanviar-ho o vendre-ho", diu. "I així paguem la universitat!", afegeix l'Anna, la seva mare. El cas de l'Iris no és únic. El marit de l'Ainoa s'ha quedat a l'atur i gràcies al mercat ella col·labora en l'economia familiar: "Tot el que intercanviem o venem ens és de profit. Ja siguin diners o altres peces de roba". A l'Elisabet la crisi també l'ha tocada de ple, i la venda de segona mà s'ha convertit en el seu modus vivendi : "Cada setmana vaig a una ciutat diferent", apunta.

Tendència a l'alça

Com el del Prat, cada cap de setmana s'organitzen arreu del territori català nombrosos mercats de segona mà i d'intercanvi. Una fórmula que assoleix més i més adeptes i que permet reduir la producció de residus i que facilita la reutilització de productes. Saber on i quan es fan és ara més senzill gràcies a la tasca de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que els promou, els aglutina i en difon informació vinculada: "A la web de la campanya Millor que nou ( www.millorquenou.cat) s'hi poden trobar, actualitzats, els mercats que s'organitzen. A més, aviat publicarem un estudi online que explica algunes particularitats d'aquestes iniciatives, com el producte que més es ven o s'intercanvia (la roba) o quant ven cada parada (6 kg)", diu Albert Torras, cap de la secció de prevenció de residus de l'AMB.

Per Torras, l'auge d'aquests mercats s'ha vist impulsat en part per la crisi, però sobretot per influència d'altres ciutats europees: "L'intercanvi i la venda de productes de segona mà estan molt arrelats a Europa. Contribueix a rebaixar els residus que produïm", diu.

Arriba la setmana!

La promoció dels mercats de segona mà és només una de les línies de treball de l'AMB en la tasca de sensibilització per a la reducció i prevenció de residus. El programa Millor que nou , actiu des del 2006, fomenta la reparació i la reutilització dels productes fins que hagin esgotat la seva vida útil: "A través de la nostra pàgina web oferim la possibilitat d'intercanviar, donar, vendre, reparar o comprar un producte", explica Albert Torras. "Actualment hi tenim més de 2.000 professionals adherits", afegeix. "Una altra via per allargar la vida dels productes és l'autoreparació, per això oferim assessorament en diferents tècniques a través del projecte Millor que nou, reparat ", explica.

Precisament, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus, des d'avui i fins al 24 de novembre, l'AMB organitza una marató de reparacions, també dita Reparató: "Se celebra el dia 16 i és una de les activitats més destacades, juntament amb els molts mercats de segona mà que s'organitzen durant tota la jornada", conclou.

stats