Criatures 26/07/2014

D’un pantaló, una bossa

Els tallers del programa ‘Millor que nou’ (AMB) aposten per allargar la vida d’objectes vells o espatllats. L’objectiu: generar menys residus

Gemma Castanyer
3 min

La María José mira reflexiva les tisores, els retalls de texà i el patró que té damunt la taula. Vol fer una bossa de platja per al seu nét, que li agrada molt anar a pescar, i pensa com s’ho pot fer perquè li quedi prou gran: “He portat uns texans que ens havien quedat vells i un paraigua que tenia les barnilles trencades. La idea és fer una bossa de platja amb la roba de texà a la part exterior i a l’interior la roba del paraigua, que és impermeable i farà de forro per si la tovallola o les xancletes estan mullades”, explica.

Per no haver de llençar el paraigua ni els texans, la María José ha decidit apuntar-se al taller Fem bosses per anar a la platja del programa Reparat millor que nou, impulsat per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), que promou la compravenda de productes de segona mà i la reparació d’aparells i objectes espatllats amb la finalitat d’allargar-ne la vida útil. “Fa un parell d’any que vinc als tallers -explica la María José-. Són cursos gratuïts, molt creatius i amb assessorament personalitzat”, afegeix.

Èxit creixent

Com la María José, una desena de dones s’han apuntat online a aquest taller tèxtil del programa Reparat millor que nou, dedicat a la reparació d’objectes vells o espatllats: “Aquí els oferim el material necessari [tisores, fil, agulles de cap, màquines de cosir, etc.] i també algun retall de roba que puguin necessitar”, explica Marta López, tècnica de tèxtil del Reparat millor que nou. “Qui no pugui acabar la bossa aquest matí pot venir a l’assessorament gratuït que oferim entre setmana”, afegeix.

Des del 2009 un total de 60.000 persones han passat pel local del Reparat (c/Sepúlveda 45-47, Barcelona) per participar en algun dels tallers proposats al programa: “Oferim 70 modalitats de tallers diferents de dilluns a dissabte en torns de matí i tarda”, explica Albert Torras, cap de secció de prevenció de residus de l’AMB: “En els últims cinc anys hem percebut una creixent demanda i interès en aquest tipus d’oferta, no només en la gent que hi participa assistint presencialment a les classes sinó també en les visualitzacions dels vídeos que oferim a través de YouTube i que el 2013 van superar les 200.000 reproduccions”.

Una segona vida

L’objectiu que aglutina les múltiples activitats que ofereix el projecte és oferir una segona vida als objectes que ja no ens serveixen i contribuir a generar menys residus. A més del Reparat -dedicat a la reparació d’objectes-, el projecte també inclou el programa 100% vell, en què s’informa dels professionals que es dediquen a reparar objectes i dels mercats d’intercanvi i de productes de segona mà: “Cada vegada són més les persones que aposten per reutilitzar i reparar en lloc de llençar i comprar. Des del 2006 el nombre de mercats de segona mà i d’intercanvi s’ha multiplicat per sis: ha passat de 52 a 325”, explica Àlex Piñol, tècnic de la secció de prevenció de residus de l’AMB. “Factors com tenir més consciència mediambiental, la moda del do it yourself [fes-t’ho tu mateix] i la crisi econòmica han ajudat a fer créixer aquest model de consum”, afegeix.

Reutilitzar

Al municipi metropolità de Viladecans l’han batejat amb el nom de Gratifira i l’acollida entre els usuaris és excel·lent: a la deixalleria s’hi ha ubicat un mercat d’objectes 100% vell on es poden oferir i adquirir de franc. “Estem treballant perquè les deixalleries municipals esdevinguin punts de reutilització”, diu Albert Torras. A més de Viladecans, hi ha iniciatives semblants al Prat i Montcada i Reixac i l’objectiu és que n’hi acabi havent a tots els municipis de l’àrea metropolitana.e

stats