Criatures 27/07/2013

Dolces instantànies

Què cal fer per obtenir una bona foto d'un nen? Paciència, improvisació i, sobretot, molt joc! Aquí teniu alguns trucs

G. Castanyer
4 min
Dolces instantànies

La Martina només té 8 dies, però ja ha fet de model per primera vegada a la vida: "Volia tenir un record ben fet. Quan tiro jo les fotos mai no em queden igual que si les tira un professional i com que ja me n'havien fet durant l'embaràs he volgut acabar el procés", explica la Gemma Massagué, la seva mare.

Durant tot un matí la Martina s'ha deixat fotografiar per la Montse Espolet i la Gemma Pla, pioneres a casa nostra en fotografia de nadons i impulsores de Lullaby (www.lullaby.cat), l'estudi que tenen ubicat a Terrassa i des d'on capten instantànies a bebès, nens, mares i famílies: "No volíem un estudi fred i seriós", diu la Montse. "Buscàvem un espai càlid, amb habitacions per canviar el nadó, on la mare pugui donar el pit tranquil·lament, amb un espai exterior on poder barrejar elements de la natura i on la família se senti com a casa durant un matí", afegeix. I és que una sessió de fotografia a Lullaby requereix entre tres i quatre hores de dedicació en les quals cal aconseguir un clima idoni perquè tant el protagonista com els acompanyants estiguin del tot relaxats.

La bona foto

De les més de 200 fotografies que li han tirat a la Martina, la Gemma i la Montse n'escolliran 20, aquelles que expressin de manera més fidel el món de fantasia, natura i dolçor que representa Lullaby: "Juguem amb textures, robes, complements i elements exteriors per tal de recrear diversos climes i sensacions" expliquen. "Tot ho fem a càmera lenta, respectant els ritmes i el tempo del nadó perquè ell no noti pràcticament res", afegeix la Montse. Una vegada generat l'espai, arriba l'hora de disparar: "Moltes de les posicions que adopten els nounats no les forcem nosaltres, sinó que les fan ells espontàniament", diu la Gemma, "per això ens deixem guiar molt per l'instint segons com sigui cada criatura", afegeix. "La bona foto apareix sense buscar-la. Cal tenir molta paciència i esperar l'instant", expliquen.

Si en lloc d'un nounat el protagonista és un nadó, un nen més gran o una parella de germans, les normes de joc canvien. Mireia Comas, fotògrafa especialista en nounats i bebès de fins a dotze mesos, recorda que "quan ja es comencen a moure, el més important és captar el moment i no tant la posició" i recomana als pares que esdevinguin actors secundaris sense molestar gaire la criatura: "Si atabalem els nens, segur que fracassem. Cal posicionar-se al seu nivell i anar disparant fins a trobar la foto que ens convenci", explica.

La interacció, el joc i la confiança són claus per aconseguir les millors instantànies a infants a partir de l'any: "En el nostre cas, els demanem que vinguin un dia abans de la sessió! Així ens els guanyem una mica, ells es familiaritzen amb l'espai i quan tornen per fer la sessió tot sorgeix de manera més fluïda", explica la Montse, de Lullaby.

Per Cristina Calderer, fotògrafa del diari ARA amb 27 anys d'experiència en la professió, "el treball amb criatures és de les tasques més difícils que hi ha, perquè son del tot imprevisibles". Per aconseguir resultats satisfactoris recomana ser ràpid, treballar amb òptiques llargues i disparar a molta velocitat: "Els nens es mouen constantment, són capaços de fer dues coses alhora -com parlar i saltar o córrer i cridar- i es cansen de seguida. Tenint en compte aquests condicionants, la Cristina dedica un màxim de vint minuts a cada sessió, dels quals només uns quants seran de profit: "Durant els primers cinc minuts tendeixen a voler cridar l'atenció i a fer tonteries. Passat aquest temps es relaxen i és aleshores quan sorgeix la bona foto", recorda.¿I com ha de ser la foto escollida perquè es pugui publicar? Doncs, segons Calderer, cal que tingui molta força, que s'adeqüi al text i que transmeti la vitalitat i l'ànima del nen.

La millor edat

Els més petits són espontanis i fan molta gràcia; amb els més grans es pot dialogar i consensuar una mica més, i els adolescents, depenent del dia, són més o menys agraïts. ¿Existeix l'edat idònia per tirar fotos als nens? Gemma Pla i Montse Espolet defensen que cada etapa és especial : "Després d'una sessió a un nounat molts pares ens pregunten: "I ara, quan hem de tornar?", diu la Montse. "I els responem que ho facin quan vulguin, que sempre hi haurà instants especials". I tot i que el més adient seria anar pel món amb una bona càmera fotogràfica, el telèfon mòbil s'ha convertit avui dia en l'opció més ràpida per tirar una foto. Ho podem fer en tot moment i a tot arreu. I en cas que optem per anar de vacances amb la càmera penjada al coll, Mertxe Alarcón, fotògrafa de publicitat, recomana apostar per una bona màquina que ens permeti experimentar amb la llum i el moviment: "Els nens no paren mai! Si volem captar un d'aquests moments tirant una ràfega de fotos podem obtenir una seqüència preciosa", explica. Per Alarcón, que al setembre dirigirà un curs per aprendre a fer fotografies a nens, l'espontaneïtat és imprescindible: "La foto postissa no agrada".

stats