Criatures 19/07/2014

Descans a l’asfalt

La platja, les piscines i parcs públics, els museus amb activitats infantils i el cinema i el MiniGrec són una bona excusa per fer vacances a la ciutat

Paloma Arenós
4 min
Descans  A l’asfalt

El que és important és tenir vacances i desconnectar. L’on no ho és tant. Així ho pensen moltes famílies que aquest estiu es queden a l’agost a ciutat, ja sigui per motius econòmics, de salut dels més grans de la casa, per logística o per vocació. Ciutats de l’entorn metropolità o la mateixa ciutat de Barcelona ofereixen atractius com la platja, les piscines i parcs públics, els museus amb activitats infantils, els patis oberts de les escoles o el festival MiniGrec per facilitar aquest descans a l’asfalt.

Els veïns de Rubí Jordi Rius i Dolors Castañé i les seves filles Júlia, de 10 anys, i Núria, de 7, tindran vacances entre el 29 de juliol i el 26 d’agost. La primera setmana marxaran a una casa rural a l’interior de la província de Castelló, però la resta de mes el passaran al seu municipi amb moltes propostes lúdiques en perspectiva. “Fem una mica de tot per combinar descans i entreteniment. Algunes tardes anem al parc de Ca n’Oriol, de Rubí, perquè hi ha força ombra, jocs i espai perquè les nenes s’ho passin bé. També quedem a una plaça amb amigues de l’escola o anem a fer un gelat”. A l’hora de remullar-se, s’inclinen per la piscina de Valldoreix i algun cop s’escapen fins al Bosc Tancat, a Cerdanyola del Vallès, que té quatre piscines de diferents mides. “Això sí, sempre que les nenes hagin acabat els deures d’estiu!”, matisa la mare.

Al marge que els agradi quedar-se a ciutat, la família té un altre motiu: “Ens hem gastat gairebé tot el pressupost en una escapada que vam fer a Londres per festa major [a Rubí, Sant Pere, el 29 de juny]. Per tant, si volem desconnectar una mica més fem una excursió a comarques d’interior o passem el dia a les platges de Palamós o Castelldefels”. Precisament, l’estiu passat van descobrir el potencial del Canal Olímpic de Catalunya, a Castelldefels, on es pot practicar piragüisme en família, a més de fer cursos a l’agost d’aquesta disciplina, així com de windsurfing o esquí nàutic. “Tenen unes instal·lacions molt ben cuidades. I fer rem en família és una activitat altament recomanable i molt divertida. Has d’aprendre a coordinar-te i treballar en equip”, subratlla Rius.

La Creueta del Coll

Hi ha famílies que s’han de quedar a Barcelona perquè el pare treballa a l’agost. És el cas de Maru Echeverría, que es fa càrrec del seu fill Guzmán mentre el seu marit, el Luis, fa de periodista. Ella ja ha gaudit d’uns dies de juliol amb el nen amb la família de Granada i el mes vinent el passen a ciutat. “Al matí estem per casa fent diferents activitats i jocs. De fet, el Guzmán és feliç amb un joc inventat que es diu el puré. Al lavabo barreja diferents ingredients refrescants com aigua, farina, xocolata en pols... i va fent una massa. Es pot passar una bona estona fent-ho i recollint!”, apunta. A la tarda fan guerra de globus amb els amics o pugen cap a Montjuïc, “on s’està més fresc”. El primer diumenge de mes -quan els museus de Barcelona són gratuïts- aniran a veure alguna exposició. “Vam anar al Marítim i ens va agradar molt la mostra dels Víkings i ara segur que anirem al Museu Blau, al Fòrum, on hi ha una exposició d’animals verinosos vius”.

Un dia a la setmana, el Luis i el nen deixen la Maru perquè descansi i se’n van a passar la jornada a la piscina. “Vam estrenar la temporada al Complex Aquàtic Can Mercader de Cornellà i ens ho vam passar molt bé. Ens banyem, jo aprofito per llegir quan em deixa i després anem a dinar plegats”, comenta el Luis. El llac del Parc de la Creueta del Coll, al barri barceloní de Vallcarca, també és un altre indret aquàtic predilecte, ja que a l’estiu esdevé piscina pública a preus assequibles. “Com que no cobreix, allà té força autonomia”. Amb 2.100 m i 60 centímetres de fondària, el llac ocupa un espai que antigament era una pedrera.

Fer el turista

El pedagog i escriptor Joan Portell és autor de la guia Barcelona per a nens, una obra amb un títol ben eloqüent. “Els pares que vulguin visitar Barcelona amb nens han de rebaixar les expectatives i buscar l’equilibri entre els seus interessos i els dels fills. No hem de cedir totalment als seus gustos”, recomana. L’ideal és “veure quatre o cinc obres del Museu Picasso, de la Fundació Joan Miró o del MNAC amb tots els detalls, informar-se de les activitats infantils i buscar la curiositat i el joc”. Portell descobreix secrets com pujar al terrat de la catedral i buscar dos cargols amagats o els diversos animals que integren la façana de la Nativitat de la Sagrada Família.

Per als més inquiets proposa el Camp Nou i les platges de la Barceloneta o del mateix Fòrum, “netes, àmplies i on s’hi arriba amb metro o bus”. Els seus imprescindibles són els tallers del Museu Egipci, el CosmoCaixa, el Zoo, el Parc Güell, el Tibidabo i els espectacles del Poble Espanyol. I llança un repte: viatjar amb tots els transports públics que hi ha a la ciutat, golondrines incloses.

Cultura a la fresca

Les famílies amb fills petits apassionades pel teatre estan de sort. A l’estiu a Barcelona se celebra el Festival Grec, que inclou una completa programació familiar amb el MiniGrec de Barcelona. Va arrencar el 27 de juny i avui i demà, a les sis de la tarda, ofereix la possibilitat de veure l’obra Patatu, basada en els contes que l’actriu Àngels Bassas explicava al seu fill. L’espectacle es fa al Mercat de les Flors i és apte per a criatures de més de 3 anys. El festival seguirà el cap de setmana vinent amb Dot, de Maduixa Teatre, amb el mateix horari i sala. I acabarà amb el teatre de titelles en anglès Punch & Judy in Afghanistan, pensat per a canalla més gran de 8 anys, de la companyia Stuffed Puppet Theatre a La Puntual, del 26 al 29 de juliol.

Els pares amb fills més grans tenen una cita amb el cinema a la fresca a la 12a edició de la Sala Montjuïc, als jardins del Castell, fins el 8 d’agost. A més de comptar amb una de les pantalles més grans de l’Estat, s’hi ofereixen concerts, ecopícnics i visites guiades pel castell. S’hi projecten films com Shame, La vida d’Adèle o Searching for Sugarman i el cicle clourà amb una pel·lícula sorpresa.

stats