Criatures 04/08/2012

D'alberg. Opció en alça per a l'estiu

Eva Calvet
4 min
D'alberg  Opció en alça per a l'estiu

Tot i que és diumenge, quan el despertador sona a les vuit, toca baixar a esmorzar. L'Ona, la Judit i l'Hugo es vesteixen i van cap al menjador comunitari: torrades, melmelada, cacau i cereals per afrontar amb garanties la jornada. I és que avui hi haurà doble despesa d'energia: és l'últim dia d'activitats esportives a l'Alberg Santa Maria del Mar de Coma-ruga (Baix Penedès) i al vespre hi haurà festa de comiat. Per a l'Ona i la Judit aquest haurà estat el primer estiu en un alberg. La Judit explica que aquesta opció de vacances li va començar a fer el pes després que el seu germà hi hagués anat. "Els pares em van dir que si treia bones notes també hi podria venir". L'Hugo, en canvi, ha repetit per segona vegada. Assegura que passar les vacances aquí és més divertit que fer-ho en un hotel amb els pares, ja que allà només pot anar a la piscina o a la platja, i en canvi en un alberg pot fer "esports i jugar amb nens i nenes de la mateixa edat".

Després d'esmorzar comencen les activitats esportives. Avui toca escalada, caiac, paddle surf i tir amb arc. Entremig, l'hora de dinar. I a la tarda, tallers, dutxa vespertina, sopar i jocs de nit. Si fa no fa és el mateix que faran la Laia i l'Alícia, de Cassà de la Selva, que pertanyen al grup dels grans. La Laia té 15 anys i en fa cinc que cada estiu passa uns dies en un alberg. Els anys anteriors va ser a la Seu d'Urgell, però enguany ha preferit tenir el mar ben a prop. Mirant enrere, la Laia opina que aquest tipus de vacances l'han ajudat a millorar la seva relació amb els altres. "Quan vaig començar a venir era molt tímida, em costava parlar amb la gent. En els últims cinc anys no he parat de conèixer gent nova". La Laia ha fet amics que retroba de tant en tant per correu electrònic, a les xarxes socials o en "quedades" ocasionals.

El moment més emotiu de les estades a l'alberg arriba normalment la nit de comiat, com la que avui viuran els nois i noies d'aquest grup a Coma-ruga. "És el moment en què surten les parelletes amagades entre els grans i s'escapa alguna llàgrima", diu David Medina, director del centre.

Perquè en un alberg tot vagi com un rellotge és necessària molta organització i la col·laboració de tutors, monitors i hostes (per petits que siguin). Els joves tenen tutors, i per a les activitats esportives compten amb monitors específics. També hi ha un director d'estada. Tot està convenientment planificat amb reunions al llarg del dia per preparar les activitats i per valorar, després, com han anat. L'organització inclou també normes de funcionament i de convivència que han de complir tots els joves que hi fan estada.

L'alberg de Coma-ruga acull principalment grups. Fins al mes de juny hi van escoles a fer colònies, i a partir de Sant Joan i fins al mes d'agost, nens i nenes que participen al programa L'estiu és teu , impulsat per l'Agència Catalana de la Joventut de la Generalitat. Es tracta d'un programa dirigit a nens i joves d'entre 5 a 17 anys que combina el vessant lúdic amb l'aprenentatge d'idiomes, esports i música. Enguany, i quan encara no s'ha acabat la temporada, l'ocupació està sent similar a la de l'any anterior, que es va tancar amb 9.200 participants. Pel director general de Joventut, Toni Reig, el valor afegit d'aquest tipus d'allotjament està molt vinculat amb "el respecte a l'entorn, l'afany de compartir experiències i l'interès per conèixer els valors culturals i naturals de la zona on està ubicat l'alberg". I en temps de crisi, cal afegir-hi un altre element fonamental: el baix cost econòmic que representa.

Alberg de ciutat

Els preus reduïts dels albergs han estat tradicionalment un dels motius que han fet que molts joves passavolants escollissin aquest tipus d'allotjament quan viatgen pel món. És el cas dels hostes de l'Alberg Mare de Déu de Montserrat de Barcelona. A diferència del de Coma-ruga, en aquest alberg barceloní hi fan cap molts joves estrangers que aprofiten per fer estada a la ciutat a un preu molt econòmic.

És el cas del William, que té 21 anys i ve d'Austràlia. Ha recorregut mig Europa fent nit en albergs. A Barcelona espera trobar-hi uns amics mexicans que va conèixer precisament en un alberg a la ciutat italiana de Trento. Per ell, viatjar així representa un gran estalvi econòmic, però també una manera de conèixer gent, sobretot quan, com és ara el seu cas, es viatja sol. L'economia i les relacions socials també són els motius que han fet decidir les quebequeses Catherine i Jolaine a allotjar-se en aquest alberg. Hi estaran poques nits: el temps just de visitar el Parc Güell, la Sagrada Família, banyar-se a la platja i fer algunes compres. La Jolaine (21 anys) té força experiència a viatjar d'albergs. En coneix a Nova York, al Quebec i ara a Barcelona, que és la seva primera parada a Europa.

Creuen que l'edifici que acull l'alberg és espectacular i que està molt ben situat, només hi veuen una sola pega. "Si hi hagués cuina per preparar el menjar seria perfecte!", exclama la Catherine. La bona connexió d'internet és un altre dels factors que valoren les persones que s'allotgen en albergs. És el cas de la Silvia, de Washington (23 anys), que utilitza el portàtil per comunicar-se amb el seu xicot nord-americà, amb qui s'ha de trobar en aquest alberg d'aquí dos dies. Segons Toni Reig, els joves catalans també tenen l'hàbit d'allotjar-se en albergs quan són fora de Catalunya.

Sobre el nivell dels albergs catalans, Reig diu que no tenen res a envejar als albergs europeus. "En general estan per sobre la mitjana europea, i així se'ns reconeix internacionalment". Tot i que en aquest alberg de Barcelona hi ha força visitants de l'altra banda de l'Atlàntic, el director del centre, David Barrera, assenyala que la majoria de joves que hi van són francesos. També són habituals els alemanys i els italians. Tots ells vénen atrets pel reclam turístic que representa Barcelona.

El David comenta que el perfil habitual de l'usuari dels albergs de ciutat és el del jove que viatja sol o en grup reduït i que aprofita el cap de setmana i els vols de baix cost per visitar la ciutat. També hi ha els que fan escala a Barcelona com a part d'un tour per diverses ciutats europees.

stats