Criatures 14/06/2014

Contra el sol, crema. Hàbits per salvar la pell

Tallers per ensenyar els infants a protegir-se del sol

Paloma Arenós
3 min

A les portes de l’estiu, quan ja fa dies que el sol pica fort i que fem vida al carrer i estem exposats als seus rajos, és un bon moment per parlar de com protegir-se’n. Ho hem de fer tots, però especialment els nens, a causa de la seva pell sensible. Per tal d’ensenyar-los a protegir-se del sol, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha ofert tallers a escolars de primària -de primer a quart- durant tot el curs. L’objectiu és clar: salvar la pell, prevenir malalties des d’edats primerenques i fer conscients no només els infants, sinó tota la família, que les cremades solars tenen conseqüències nefastes. Segons els estudis de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 82% dels espanyols s’han cremat prenent el sol, i això és “el principal factor de risc per patir càncer de pell en algun moment de la vida”. Tot i aquestes dades, les platges continuen plenes al migdia i, sovint, de nens desprotegits.

A finals de maig, els alumnes de segon B de l’escola El Carmel de Barcelona van gaudir del taller Protegir-se del sol és divertit, impartit per Anna Martín, tècnica de l’AECC de Barcelona. Durant una hora, va aconseguir dinamitzar i conscienciar els estudiants de la importància d’una “bona protecció amb crema solar com a mínim de factor 50, gorra, ulleres de sol d’òptica, roba de cotó” i para-sol, tant si anaven a la platja, a la muntanya o a qualsevol activitat exterior.

D’abril a juny, Martín ha impartit 8 tallers en 14 escoles de la demarcació de Barcelona i n’oferirà sis més a casals d’estiu. Reconeix que “encara cal molta conscienciació perquè tot i les campanyes que es fan, molts pares no protegeixen bé els fills; van a la platja en hores de molta incidència. Encara que el nen tingui una pell fosca, s’ha de posar crema amb un factor de protecció alt i s’ha de renovar cada dues hores. Cal posar-la a tot arreu: darrere de les orelles, al nas, al clatell, darrere de les cames. I mitja hora abans de sortir de casa”, explica.

Implicats

La monitora pregunta als 18 alumnes qui s’ha cremat algun cop i vuit aixequen la mà. “Sí, el primer cop que vaig anar a la platja em vaig cremar. Molesta molt perquè la pell se’t posa vermella i pica”, reconeix un nen. Participen en una mena de concurs, en una dinàmica de grup, i descobreixen dades que els sorprenen com ara que “encara que portis ulleres de sol, no pots mirar-lo directament” o que “a l’hivern, a la muntanya, també t’has de posar protecció solar”, segons els detalla la tècnica. Un voluntari de cada equip s’ha de posar crema solar i la resta li diu si ho ha fet bé. Després de la sessió informativa i del joc, tots passen la prova amb èxit i amb la intenció de fer de corretja de transmissió cap a les seves famílies.

“Els nens són uns grans informadors i ajuden a trencar amb la relaxació que alguns pares tenen amb la protecció solar. S’ha de tenir en compte que les cremades solars en nens molt petits augmenten el risc de patir un càncer de pell de gran, ja que la pell té memòria”, destaca Martín.

Els tallers que imparteixen des de l’AECC són gratuïts per a les escoles. La tutora de segon B, Meritxell Puiggener, el va demanar perquè considera “fonamental que sàpiguen protegir-se del sol”. “A totes les sortides que fem amb l’escola -afegeix- insistim molt amb la crema, la gorra i la hidratació, ja que el sol d’ara és molt fort”.

Un sol més dolent

La doctora en dermatologia per la Universitat Autònoma de Barcelona Montserrat Pérez assessora la marca de fotoprotectors Ladival. Reconeix que, tot i que cada vegada es venen més fotoprotectors, no s’aplica bé: “Està comprovat que el 50% de la superfície corporal dels banyistes queda sense protegir quan prenen el sol. Només es posen crema en pigues fosques, braços, cames i una mica a l’escot. I, a sobre, se sol anar a la platja amb roba fina, que no evita que et cremis”.

Adverteix que el sol d’ara escalfa més. “Ho diuen meteoròlegs i físics nuclears. I no només perquè estigui canviant el clima. Des que la Terra existeix, sabem que el Sol gira i que una de les seves cares emet més energia que les altres: la més tacada. I aquesta cara ens enfoca de manera cíclica, cada 16 anys, més o menys, i ara estem vivint aquesta etapa”.

stats