Criatures 14/02/2015

Consells per gaudir d’un dia de neu

Un bon equip i una protecció solar adequada resulten claus per poder-ho aconseguir

Ainhoa Boix
5 min
Consells per gaudir d’un dia de neu  Un bon equip i una protecció solar adequada resulten claus per poder-ho aconseguir

Ni ser un excel·lent esquiador o snowboarder ni disposar de roba i equipament esportiu a l’última moda. Per anar a la neu amb els nens, només fa falta ser previsor. Ser conscient que els més petits, com els adults, han de gaudir de l’experiència i que, per fer-ho, han d’anar preparats per combatre les baixes temperatures, la humitat i el sol tan habituals a l’alta muntanya. Ho comenta la responsable del Programa de Tecnificació Infantil de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) a la Cerdanya, Vicky Font, una de les encarregades de formar els futurs esportistes d’elit del nostre país i una de les més indicades per guiar als pares en l’aventura que suposa anar a la neu amb nens.

El seu primer consell, en aquest sentit, és que els adults revisin les condicions meteorològiques previstes per al dia que tenen previst sortir: que comprovin que no hi hagi temporal de vent i neu. El segon és assegurar-se que l’estació d’esquí a la qual es vol anar estigui a prop del lloc on viuen per evitar que els nens es cansin abans d’iniciar la jornada de neu i, sobretot, garantir que compti amb una zona de debutants. Unes infraestructures que, segons explica l’especialista de la FCEH, Vicky Font, solen tenir totes les estacions d’esquí i que permeten als més petits de la família iniciar-se en unes condicions de seguretat òptimes.

De la indumentària i els complements necessaris per practicar esports d’hivern també en parla Font. Per ella, com pel seu company a la Federació i tècnic esportiu Alex Martín, un mal equip pot convertir una divertida jornada a la neu en un malson. Per això recomanen que, abans de comprar o de demanar material prestat, els pares s’informin bé de les característiques que ha de tenir per realitzar l’activitat que han triat fer o que, directament, recorrin a les botigues de material esportiu que hi ha a la mateixa estació d’esquí i que optin per un equip de lloguer. Els professionals que treballen en aquests centres estan especialitzats en esports d’hivern i saben què és imprescindible i què no a la neu i, sobretot, quines característiques i mesures han de tenir els equips per garantir la comoditat i la seguretat de qui els porta. I és que, segons expliquen, uns esquís grans, uns pantalons massa ajustats o un casc de mala qualitat no només poden impedir que el nen gaudeixi de l’experiència, sinó que, a més, poden causar més d’una caiguda o accident innecessaris.

Bàsics per a la neu

I quin és el material necessari per afrontar un dia a la neu? D’això en sap -i molt- l’assessor i encarregat de la botiga Esports Aribau 35, Òscar Poncela. Aquest professional comenta que la vestimenta bàsica de l’esquiador ha de constar d’una primera capa consistent en una samarreta tèrmica que permeti la transpiració del nen i que s’ajusti al seu cos per evitar que hi entri el fred; una segona capa que, en funció de la temperatura, pot anar des d’un polar fi fins a una samarreta de fibra, i d’un anorac impermeable i amb costures termosegellades. Per escalfar cames i extremitats, Poncela recomana uns mitjons tèrmics, uns pantalons impermeables i amb interior aïllant i uns guants, igualment impermeables, que s’ajustin a les mans del nen. La resta de complements variarà en funció de l’activitat que es vulgui realitzar.

Per exemple, si el que volem és esquiar haurem d’afegir a la llista d’imprescindibles unes botes d’esquiar, uns bastons i, per descomptat, uns esquís que siguin 10 cm més baixos que l’alçada del nen. Si la idea és fer trekking o caminar amb raquetes, haurem d’aconseguir unes botes de muntanya totalment impermeables o uns descansos i unes raquetes. I si el pla és llançar-se en trineu, llavors el primordial serà comptar amb un casc de bona qualitat, que s’adapti al cap del nen perquè no el perdi durant la baixada i, per descomptat, uns descansos i un trineu.

El que sempre hauran de tenir en compte els pares, indistintament de l’esport d’hivern que es vulgui realitzar, és la mida de l’equip a utilitzar: ha de correspondre a la talla del nen, mai ha de ser més petita ni més gran. Una dada que, segons Poncela, els sol passar per alt als pares, acostumats a comprar roba i calçat més grans del normal amb la intenció que durin més d’una temporada. “De la mateixa manera que un adult que ja està format i que té força no es compraria uns esquís llargs o unes botes grans, un nen tampoc: perd tot el domini”, comenta aquest assessor, que recorda que amb la indumentària passa el mateix que amb el material d’esquí: com més gran li vingui al nen, menys el protegirà del fred i de la humitat.

I això últim, protegir de les baixes temperatures, és necessari no només per prevenir refredats, sinó també per evitar lesions a la pell, com les cremades. Ho explica la dermatòloga pediàtrica de l’institut Incade, Susana Ramírez, que, a més d’insistir en la importància de decantar-se per roba impermeable, també remarca la necessitat de canviar de roba el nen cada vegada que estigui mullat i tenir una crema hidratant o regeneradora a mà per aplicar-l’hi.

Protecció solar

Però el fred no és l’únic enemic al qual s’enfronta el nen quan va a la neu. També hi ha el sol. No podem oblidar que la neu és el més gran reflector del sol que existeix. Ho explica l’oftalmòloga pediàtrica de l’Institut Comtal d’Oftalmologia (ICO), Gemma Romeu, i ho assegura l’òptica optometrista Sandra Gómez. Per això cal vetllar perquè les ulleres compleixin la seva funció protectora. El més important, segons expliquen aquestes dues especialistes, és que estiguin homologades, que el filtre de color sigui de categoria 4 -el més fosc- i que la motllura sigui lleugerament corba, de manera que s’adapti a la cara del nen i eviti que els rajos del sol es colin pels laterals de l’ull. Aquestes ulleres fan guanyar visibilitat i eviten lesions a la còrnia, al cristal·lí o la retina. “Unes ulleres amb filtre de color però sense filtre d’ultraviolat (UV) poden ser molt nocives, ja que la quantitat de rajos que entren a l’ull amb la pupil·la dilatada és màxima i el risc de lesions oculars també”, diu Romeu.

I la pell? Com la protegim? Segons indica l’especialista en dermatologia infantil de l’Incade, la millor manera és aplicant protecció solar de 50+ a les zones descobertes cada dues hores. A més, la doctora Ramírez recomana utilitzar aftersun per garantir la hidratació de la pell després de cada exposició al sol.

stats