Criatures 10/11/2012

'Coaching' familiar: una moda?

Ainhoa Boix
4 min

Passen uns minuts de la una de la tarda. Després de les paraules de la locutora, arriben les d'Óscar González. El tema triat són els límits en l'educació del nen. I d'aquesta qüestió l'interlocutor en sap molt. Treballa com a educador de primària al CEIP Lluís Vives de Bocairent (Alacant) i és coach i director d'Escuela de Padres con Talento, una entitat amb seu en aquesta localitat i amb actuacions per tot Espanya que té com a objectiu acompanyar els pares en l'educació dels seus fills. Fins a l'entitat es traslladen progenitors de tota la província per donar resposta als seus dubtes i solucionar els conflictes paternofilials que se'ls presenten en el seu dia a dia, però també pares que, simplement, busquen un referent en la criança dels seus fills. I, com en l'espai setmanal que González té a la cadena Cope Alcoi, les intervencions es fan des del punt de vista del coaching educatiu, un model que ens va arribar del món del tenis fa aproximadament cinc anys i que té com a objectiu acompanyar pares, professors i alumnes en el seu desenvolupament com a persones plenes i felices i potenciar les seves habilitats i talents.

No hi ha receptes màgiques ni solucions de manual. Tan sols observació, escolta, intuïció, diàleg i unes preguntes que els coachs denominen "intel·ligents o poderoses" i que serveixen perquè els progenitors trobin la solució als seus conflictes per ells mateixos, després d'haver fet un procés d'introspecció. Perquè el primer que han de tenir en compte els pares a l'hora d'abordar l'educació dels seus fills i la vida en general és que ells tenen una part de la responsabilitat en el que els passa i que disposen dels recursos necessaris per canviar la seva realitat i aconseguir les metes que es proposen.

Reeducació

"Quan un pare té un problema amb el seu fill, sol pensar que la causa del conflicte es troba en el nen -explica Óscar González-. Però quan comencem a valorar les actituds i comportaments que té amb ell, ens adonem que la causa del conflicte, moltes vegades, és l'enfocament que el pare dóna a l'educació del seu fill". Per això és necessari canviar el xip i assumir un doble repte: reeducar-nos com a persones i pares al mateix temps que eduquem el nen. Per aconseguir-ho, Escuela de Padres con Talento proposa tres accions d'acompanyament diferents: sessions grupals i pràctiques en les quals els dos membres de la parella exposen els seus dubtes i els treballen amb altres pares amb la finalitat de valorar el seu comportament i corregir conductes errònies; tutories individuals que busquen aproximar-se a la realitat quotidiana de cada família i portar un seguiment de la feina que fan des de casa, i consultes per e-mail o videoconferència per als que, per la feina o per la distància, no poden participar presencialment en alguna d'aquestes dinàmiques i busquen que la relació amb els seus fills sigui sana, saludable i enriquidora.

L'escola de pares Lenoarmi de Barcelona proposa una estructura similar: cursos de 7 sessions cadascun en què preval la part pràctica sobre la teòrica i es distribueixen les classes amb l'objectiu que els pares puguin aplicar el que s'ha après i comentar el resultat en la següent trobada. La diferència entre una proposta i una altra, com en qualsevol centre d'ensenyament, està en la filosofia de l'entitat que imparteix els tallers i, per tant, en la del coach que els condueix. I la raó de ser d'aquesta institució -que dirigeix Noemí Suriol, fisioterapeuta especialitzada en neuropediatria- és "canalitzar el nen perquè es desenvolupi com una persona feliç, completa, segura i, sobretot, tranquil·la". Per això no és estrany que Claudia Bruna, l'encarregada d'acompanyar els pares en aquest procés, ens parli del coaching com una eina que ens permet destruir bloquejos i descobrir potencialitats, i que utilitzi aquesta metàfora per aplicar-ho a l'educació dels nostres fills: "Els nens són com glans que ja tenen a dins tot el necessari per convertir-se en un gran roure". Una frase que fa referència als recursos, habilitats i talent que té cada nen de manera innata i al perill que comporta anul·lar aquestes característiques per adaptar-les als designis dels pares i la societat. "No es tracta de posar res a l'interior dels nens, sinó de treure el que porten dins", comenta Bruna. I afegeix: "D'aquesta manera connectem la gent amb la seva felicitat".

Alguns beneficis

Hem parlat de preguntes intel·ligents o poderoses, de feedback comunicatiu i de la importància de conèixer les nostres habilitats. Però, ¿com es tradueixen aquestes accions en la relació amb els nostres fills? Fernado Bou, psicòleg, coach i autor del llibre Coaching per a docents: el desenvolupament de les habilitats a l'aula , ho té clar. "Es millora l'escolta, l'empatia, la capacitat de relacionar-nos i de gestionar els conflictes amb els nostres fills, la intel·ligència emocional...", indica aquest expert en coaching educatiu, que recorda que els beneficis d'aquesta disciplina són extrapolables a qualsevol altra àrea de la vida quotidiana, com la feina, la parella i els amics i que, en el cas dels nens, té un efecte directe en el seu desenvolupament emocional i intel·lectual.

Noves tecnologies

El coaching va agafar impuls al nostre país a partir de l'empresa i a poc a poc s'ha anat fent un lloc en l'àmbit més personal o de família. Moltes persones veuen en els coachs l'experiència que poden trobar en la psicologia, però sense les connotacions negatives que de vegades comporta. Mònica Ramos, sòcia fundadora de la consultora online per a famílies Contesta, dóna la volta a la truita i ens parla d'aquesta disciplina com una eina útil per aconseguir el benestar dels fills a través del desenvolupament i la realització personal dels pares: "El coaching ens permet anar un pas més enllà en la nostra funció com a pares -indica aquesta experta en màrqueting i mare preocupada pel creixement emocional dels seus fills-. Tu com a pare t'has de cuidar, perquè si tu no estàs bé, els teus fills no estaran bé". Una màxima, la de la felicitat de pares i fills, que aquesta entitat persegueix amb cadascuna de les consultes sobre criança, educació i relacions paternofilials que ofereix als progenitors i que l'encarregat d'acompanyar els pares en aquesta tasca, el coach Jordi Dotú, considera fonamental per a l'harmonia familiar.

stats