Criatures 30/06/2012

Cadiretes i custòdia

i
Carlos González
2 min

Llegeixo a la premsa que la Fiscalia de Seguretat Viària proposa retirar la custòdia als pares que, de manera repetida (més de tres cops), portin el nen al cotxe sense cadireta de seguretat. Em sembla una mesura cruel i un perillós precedent.

Els nens estimen i necessiten els seus pares. Pateixen enormement quan els en separen. Retirar a uns pares la custòdia d'un nen només pot estar justificat en casos molt greus de maltractaments. El mal que es fa a un nen quan se'l separa dels seus pares és molt més gran que el perill d'anar sense cadireta de seguretat. És un perillós precedent que algú es cregui amb el dret de jutjar i prendre els fills als pares que "no ho fan bé". Per començar, anar sense cadireta no és l'única cosa especialment perillosa que es pot fer en un cotxe. ¿I els pares que sobrepassen el límit de velocitat, o la taxa d'alcoholèmia, o se salten un estop, no estan posant els seus fills en un greu risc?

Lògicament, caldria prendre la custòdia a tots els que hagin perdut els punts del carnet. Pitjor encara, és que potser el nen que va a la seva cadireta no corre cap risc? Segons un informe de la Fundació Mapfre (www.seguridadvialinfantil.org), les cadiretes en sentit contrari a la marxa (0 a 4 anys) eviten el 80% de les lesions, i les cadiretes en el sentit de la marxa (0 a 10 anys) només eviten el 50% de les lesions. Qui protegeix l'altre 50%? És evident que l'única manera d'evitar la totalitat de les lesions en accident de cotxe és no portar mai el nen en cotxe. ¿La pròxima mesura seria, doncs, prendre la custòdia a tots els pares que hagin portat el seu fill sis vegades en cotxe ? (Sis vegades amb cadireta seria tan perillós com tres vegades sense cadireta.)

Però el cotxe no és l'únic problema. Cada dia hi ha pares que fan amb els seus fills coses tan perilloses com portar-los a la piscina (molts moren ofegats cada any!), posar-los al sol sense crema protectora (càncer de pell!), donar-los llaminadures (càries!) o obligar-los a acabar-se el menjar (obesitat infantil!), fumar (els fills de pares fumadors tenen més asma, més otitis i més infeccions respiratòries)... De veritat creiem que tan sols els pares perfectes tenen dret a conservar els seus fills? Les cadiretes de seguretat són, sens dubte, molt útils i molt necessàries. Està bé que siguin obligatòries, i està bé que es posin multes. Però l'amenaça de prendre la custòdia als pares no és una manera raonable de protegir els nens. I si en algun cas cal prendre mesures excepcionals davant d'uns pares particularment negligents, em sembla més lògic prendre'ls el cotxe que prendre'ls el nen.

stats