Criatures 13/02/2016

Bons ritmes contra l’obesitat infantil

L’Aula Municipal de Música i el CAP de Piera impulsen un projecte de musicoteràpia i bons hàbits alimentaris en famílies amb fills obesos

Paloma A. Usó
4 min
Bons ritmes contra l’obesitat infantil

Ha sigut una iniciativa plena de bons ritmes contra l’obesitat infantil. D’una banda, ha estat plena de ritmes musicals i, de l’altra, ha promogut ritmes en els hàbits i les pautes alimentàries. L’Aula Municipal de Música Maria Escolà i Cases de Piera i el CAP del municipi van engegar del març al juny del 2015 un projecte de musicoteràpia per combatre l’obesitat infantil amb el qual van implicar una trentena de famílies afectades per aquesta creixent plaga social.

Rosa Escolà, directora del centre educatiu, detalla el projecte: “Com que des de l’escola municipal de música sempre fem projectes per millorar la qualitat de vida i promoure la cultura de la població (música per a nadons, per a la tercera edat, en família, per a embarassades...), ens vam adreçar al CAP per veure si podíem ajudar i ens van explicar, molt preocupats, que tenien la problemàtica de l’obesitat infantil”. La professora del centre i musicoterapeuta Esther Sabaté va posar fil a l’agulla i, adaptant-se a les necessitats que li exposava la infermera de pediatria del CAP de Piera, Tània Valentines, van crear dos grups d’una quinzena de famílies amb fills d’entre 6 i 12 anys, un d’actiu -que participaven en el programa- i un altre de passiu.

“Amb els actius, durant tres mesos, i durant una hora i mitja a la setmana, vam organitzar una sèrie de tallers i activitats musicals pensades per dinamitzar i fer moure l’infant amb obesitat i, alhora, la seva família, ja que té un paper fonamental en el canvi d’hàbits”, apunta Sabaté. “L’objectiu fonamental era educar l’infant i la família mitjançant el joc i la música. Era molt important que tots plegats passessin una bona estona, gaudint com a família”, ja que s’ha detectat que, en molts casos d’obesitat o sobrepès, els nens passen moltes hores sols a casa, fent vida sedentària i sense uns bons hàbits alimentaris. “Un dia saltaven a corda, un altre feien activitats musicals amb instruments com el xilòfon o de percussió... Ho fèiem tot sempre molt lúdic i musical per engrescar-los. Els que van seguir el programa -no tots els inscrits es van implicar, però- van quedar molt contents dels resultats perquè els nens perdien pes i se sentien més àgils i animats”, subratlla la musicoterapeuta.

“També van quedar sorpresos perquè vam fomentar més el diàleg entre els membres de la família, els vam animar a prendre decisions conjuntes amb el fills, havien de raonar en equip amb els deures que els posàvem...” Educació musical i emocional es van donar la mà.

AMB DUES SUBVENCIONS

AMB DUES SUBVENCIONSEl programa gratuït, que ha rebut una subvenció de l’Ajuntament de Piera i una altra de la Diputació, tindrà una segona edició al setembre, de cara al curs 2016-2017, vistos els bons resultats inicials. La infermera Tània Valentines ho matisa: “Encara estem extraient les dades científiques, ja que aquest programa ha comptat amb personal voluntari per tirar-lo endavant. Però el que sí que hem vist amb els infants participants és que no augmentaven l’índex de massa corporal i que les famílies implicades han anat incorporant hàbits saludables en l’alimentació i ara ja tenen més informació del que és més recomanable (cinc àpats diaris, reduir els sucres i greixos, activitat física...)” “Des d’un primer moment vam tenir clar que no volíem centrar-nos a fer dieta als nens perquè acaba estigmatitzant-los. Hem treballat molt una informació clara amb la família: si al teu fill no li convenen les patates fregides, no les compris i no et passis tot el diumenge a la tarda estirat al sofà mirant la tele i atipant-te de patates i porqueries. Mou-te en família, passeja...”, recomana la infermera.

El balanç tant de la directora de l’Aula Municipal de Música com dels professors, el personal sanitari, l’Ajuntament de Piera i les famílies participants és molt positiu. “Ara sabem que l’obesitat i el sobrepès són un tema seriós i que l’hem de treballar a fons i en família. Hem après molt amb els tallers i també ens ho hem passat bé. Ha sigut una bona experiència”, conclouen els pares d’un participant.

GUARDONAT PER LA JOVE CAMBRA INTERNACIONAL DE CATALUNYA

El projecte Musicoteràpia per combatre l’obesitat infantil va ser guardonat amb un premi TOYP d’emprenedoria, dins la Nit de l’Emprenedor Català, el novembre passat a Lleida, un premi que atorga la Jove Cambra Internacional de Catalunya. La musicoterapeuta Esther Sabaté, professora de l’Aula Municipal de Música Maria Escolà i Cases de Piera i directora del programa, va rebre un premi TOYP (Oustanding Youth People) com a jove excel·lent en assoliments i millora personal amb el projecte Musicoteràpia per combatre l’obesitat infantil.

Un 28,3% de la població infantil pateix sobrepès o obesitat

L’excés de pes entre la població infantil continua sent una problemàtica de primer ordre i afecta un 28,3% dels alumnes avaluats als municipis participants en el Programa Thao durant el curs acadèmic 2011-2012. La Fundació Thao va analitzar una mostra de 20.668 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys. El seu director científic, Rafael Casas, va destacar durant la presentació: “La situació actual ens fa veure que la suma d’esforços és molt important i que hem de continuar treballant per aconseguir el nostre objectiu. Ens estem adonant, amb les dades a la mà, que les prevalences d’obesitat són molt altes i que queda molta feina a fer”. Un any després, l’estudi del curs 2012-2013 mostra que 2 de cada 10 infants d’entre 3 i 5 anys pateixen sobrepès o obesitat, que un 32% no mengen ni una peça de fruita al dia i que un 41% no consumeixen verdura diàriament.

stats