Criatures 11/08/2012

Avui plou. Què podem fer?

Xavier Tedó
5 min

La calor del mes d'agost sovint es veu truncada per un aiguat que ens agafa d'imprevist. Que plogui i ens hàgim de quedar a casa amb els nens pot ser una oportunitat per potenciar la seva creativitat amb jocs lúdics i pedagògics que tenen una utilitat pràctica. Els tallers de treballs manuals en són un bon exemple. La dissenyadora Eva Morell, que està especialitzada en aquest tipus d'activitats, només dóna una consigna a l'hora de dur-les a terme: "No ens hem de complicar la vida, hem d'utilitzar coses que tinguem a l'abast perquè la pluja sempre ens agafa per sorpresa a l'estiu". Uns tallers per fer plegats grans i petits que són molt valuosos en l'aspecte emocional: "El vincle afectiu és el millor conducte per fer créixer uns infants lliures i si aquest vincle és fomenta amb moments de creativitat estem afegint un valor molt important a la seva base". Pels dies que sigui impossible sortir al carrer, Morell proposa uns tallers de missatges secrets: "Els podem aprofitar per escriure una carta a un amic o amiga, al cosí, a la tieta o als avis i fomentar la comunicació". El primer és el de missatges amb espelmes i ceres (o carbó), adreçat als infants més petits, de 0 a 5 anys. Dibuixarem la base d'una espelma en un full de paper. Podem fer-ho els adults si veiem que el nen és massa petit per fer pressió amb l'espelma sobre el paper, però si el menut té prou força que ho faci ell mateix. No patiu si al principi no veiem res del que estem dibuixant. Un cop acabat el dibuix ho pintarem amb aquarel·la per sobre i apareixerà el que haurem fet abans. "La màgia té un paper molt important en aquest taller perquè la canalla se sorprèn del resultat final", remarca Morell. Per a infants de 6 a 10 anys, la proposta consisteix a fer missatges amb suc de llimona. Escorrem el suc d'una llimona, el colem i el posem en un vaset que ens farà de tinter. Amb un pinzell pintarem i escriurem sobre un paper fent servir el suc de llimona com a tinta. Heu de tenir el pinzell força xop de suc perquè si no el missatge no serà prou clar i costarà de de desxifrar. Un cop feta la carta o el dibuix hem de deixar que el paper s'eixugui. Quant ja està eixut, amb l'ajut d'un adult el planxarem i llavors serà quan ens apareixerà el que hi hem escrit o dibuixat. A qui enviem la carta li hem de fer saber que ha de planxar el paper perquè així li facilitem trobar la manera de llegir-lo. Un graó més enllà són els missatges que s'escriuen al revés i es llegeixen amb un mirall. Aquesta activitat s'adreça a nens de 9 a 13 anys perquè, com remarca Morell, és "un procediment que requereix més paciència". En un paper escriurem el missatge o carta. Buscarem una finestra per on entri força claror i hi posem el paper girat, és a dir, amb la lletra mirant a fora. Repassarem amb cura i paciència les lletres que estan al revés i quan ho acabem esborrarem a fons el primer escrit que hem fet, el que podem llegir correctament. Per veure si ho hem fet bé haurem de llegir la carta mirant al mirall.

Fer una barra de pa

Cuinar és una altra manera de fer una activitat amb tota la família. Més enllà d'entretenir-se i passar una bona estona, en aquest cas els petits tindran la recompensa de poder menjar-se el que ells mateixos han cuinat. No es tracta de fer cap recepta complicada, sinó alguna que simplement els motivi a posar-se el davantal. Fer pa pot atreure la seva atenció perquè és un menjar que forma part del seu dia a dia i els acostuma a agradar. No té cap dificultat. Escalfem 350 g d'aigua bona (que no cremi) per barrejar-hi dues cullerades de sal i mitja de sucre amb 40 g de llevat ben dissolt. Reservem la barreja. Posem 600 grams de farina sobre el taulell amb un cràter al mig, on abocarem la barreja feta anteriorment. Amb les mans untades d'oli ho anirem amassant per homogeneïtzar la massa. Cal amassar de fora cap a dins, de baix a dalt i cap al centre una estona. Quan la massa estigui ben homogènia, també li podem donar cops i picar-la contra el taulell fins a estovar-la bé. Després amb la massa podem fer una barra o panets, però també que adopti formes diferents i divertides i que la canalla esculli la que prefereixi. Un cop li hem donat la forma que volíem, la deixem reposar en una safata de forn un xic enfarinada, tapada amb un drap de cotó a temperatura ambient durant vint o trenta minuts, perquè pugi i augmenti de mida. Tot seguit només ens cal posar-ho al forn a 200 graus durant el mateix temps vigilant únicament que no es torri massa.

Construir una casa

Fer-se una casa sempre els ha agradat, als més petits. Perquè és el seu espai i els fa sentir segurs. Refugiar-se a la seva casa és un joc recurrent a aquestes edats. Ara es tracta de posar-la en pràctica. Només necessitem una caixa prou àmplia perquè hi càpiguen a dins. La col·loquem amb l'obertura cap avall i retallem els forats que s'han de convertir en la porta i les finestres. El moment més creatiu ve després, quan ells la decoren al seu estil pintant una teulada o un balcó amb testos, una xemeneia o el que s'imaginin que hauria de tenir la seva nova casa.

Una altra activitat que es pot fer de manera tranquil·la i asseguts en una taula o fins i tot estirats directament a terra és un collage. Un collage personalitzat amb tots els petits objectes que hem anat guardant en un o més calaixos de la seva habitació. Un mural que després penjareu a la seva habitació en què hi pot haver les petxines, pedres o plomes d'una gavina que s'han emportat de la platja aquest estiu.

El fanalet, un clàssic

Aprofitant que molts pobles celebren la seva festa major el mes d'agost, Morell també proposa fer un fanalet de revetlla. Tallem amb les mans els papers de seda que vulguem fer servir, aquests ens subjectaran tot el que no s'acabi d'enganxar prou bé amb la cola al got de iogurt. Pensem i posem en ordre les cintes, fulles, flors o papers escrits per nosaltres que decidim enganxar-hi. Posem una mica de cola blanca en un plat i amb un pinzell gruixut recobrim el pot. A poc a poc i amb enginy anem enganxant les coses amb què volem decorar el got. Recordeu-vos d'engalanar el cul del pot. Deixeu-ho assecar unes quantes hores. Un cop sec podeu afegir-hi el que faci falta o escriure-hi una frase o un desig. Tingueu present que com més capes hi poseu menys claror deixarà passar. Amb el filferro envoltem el coll del pot i posem unes nanses a cada cantó del pot. Aquestes nanses ens serviran per subjectar amb un altre tram de filferro d'uns 40 cm els fanalets que penjaran de la barana, bastó o branca on vulguem que llueixin. A dins de cada pot hi posem una espelma. Enrosquem un cap de filferro a una nansa, passem el filferro per sobre el lloc on voleu penjar el fanalet i lliguem l'altre cap de filferro a la nansa oposada. Al vespre podreu veure la claror que fan.

Endevinalles i contes

Jugar a les endevinalles també pot ser una entretinguda manera d'oblidar el mal temps que fa fora. Després podem continuar amb jocs d'enginy com per exemple veure qui diu més noms de noi o noia que comencin amb una vocal concreta. L'enginy també es pot fomentar inventant un conte. Algú comença la història i la resta, per torns, van afegint-hi un parell de frases per completar-la. Disfressar-se -tot un clàssic- o fer una guerra de coixins per descarregar tensió són altres jocs que no fallen per fer a casa els dies de pluja d'agost.

stats