Criatures 08/09/2012

Àngels i dimonis. La literatura que els enganxa

Gemma Castanyer
3 min
Àngels i dimonis
 La literatura que els enganxa

Barregem una dosi d'humor; una d'amistat; una d'amor; una mica d'intriga i... en un tancar i obrir d'ulls tenim una novel·la per a adolescents! Tant de bo la cosa fos tan senzilla però sembla que perquè una lectura tingui èxit entre els joves cal que contingui alguns ingredients més, de vegades del tot intangibles: "El més important és que estigui ben escrita, que la lectura sigui fluida, que s'expliquin amb detall emocions i sentiments dels personatges i que els lectors es puguin identificar amb algun dels protagonistes o amb les situacions que es descriuen", explica Marta Bueno, directora de l'àrea infantil i juvenil de l'Editorial Planeta. L'escriptora Gemma Lienas, autora d'una nova col·lecció que ha sortit publicada aquest mes de setembre titulada El Club de los Malditos , coincideix amb Bueno que la característica essencial per atrapar la gent jove és "aconseguir que s'identifiquin amb els personatges". Lienas afegeix que "una dosi d'humor és sempre necessària" i creu que la "intriga pot jugar-hi un paper important tot i no ser imprescindible".

Sigui com sigui, des de la saga de Harry Potter s'ha produït un canvi en els interessos dels adolescents, que ara se senten atrets per una sèrie de títols en què predominen la fantasia, el terror o les emocions fortes. Així ho apunta l'escriptor i periodista literari Ricard Ruiz, que destaca que la crisi econòmica i la falta de perspectives de futur han afavorit que els adolescents deixessin de banda la ciència-ficció per passar a devorar títols com Els jocs de la fam, de Suzanne Collins, i Crepuscle, d'Stephenie Meyer, per anomenar només alguns títols. Alhora, les noves tecnologies i les xarxes socials han ajudat que aquestes novel·les es converteixin en objecte de debat i hagin generat comunitat o sentiment de pertinença al grup: "Hi ha adolescents que s'identifiquen tant amb els personatges d'alguns llibres que fins i tot es disfressen d'ells", explica Ruiz. Però segons el periodista literari, malgrat que els codis i les formes hagin canviat, els joves d'avui -com sempre ha passat- necessiten trobar alguns ingredients bàsics en els llibres -amor, amistat, etc.- com a part del seu procés de creixement i aprenentatge: "Probablement les històries més cursis no els són tan atractives, però accepten bé una novel·la que tingui dosis d'amor o d'amistat perquè en el fons es tracta d'experiències que ells també han viscut o voldrien viure", explica.

Gustos bipolars

"Els adolescents d'avui tant es decanten per les emocions fortes com per l'amor i les princeses, forma part de la seva pròpia bipolaritat", diu l'escriptora Imma Sust, autora juntament amb Adrià Font d'Abrázame fuerte (Destino), una novel·la romàntica que segueix l'estela d'èxit entre els adolescents de Federico Moccia i que té com a protagonistes quatre noies. Per Sust, que segons explica ha volgut plasmar en el relat la vida de "noies normals" a qui passen "coses normals", l'èxit de la novel·la recau en el fet que els joves poden sentir-se fàcilment reflectits en algun dels personatges que s'hi descriuen: "Hi ha la noia que sap escoltar, és llesta però li costa obrir-se als altres; la guapa i esportista; la que té més personalitat, i la tímida, que somia a ser escriptora quan sigui gran. Quatre amigues -totes amb clars components de fragilitat- que no deixen de representar les vides de tantes i tantes adolescents del carrer".

Per aconseguir un text que captés l'interès dels nois i noies, Sust no va pensar prèviament en quins ingredients formarien part de l'obra sinó que va apostar pel diàleg i el dinamisme com a eixos centrals de cada capítol: "L'important era que passessin coses, que la lectura no fos avorrida i que els vingués de gust continuar llegint per saber què passaria després". L'autora, que ha avançat a aquest diari que ja té pensada una segona part d' Abrázame fuerte aposta per "deixar-se anar" a l'hora d'escriure, seguint el fil d'una història que es va desenvolupant a mesura que avança.

L'escriptora Gemma Lienas comparteix la manera de treballar de Sust i descarta que pensi en un conjunt d'ingredients perquè l'obra atrapi els adolescents: "En el meu cas em deixo portar per la història que tinc al cap, per una idea inicial", apunta.

Més lectura

Els fenòmens literaris han incrementat l'hàbit lector entre els joves i a més han ajudat a fer que llegir es converteixi en un entreteniment divertit que escullen per voluntat pròpia i per plaer. Marta Bueno, directora de l'àrea infantil i juvenil de Planeta, destaca que les lectures d'èxit han esdevingut un element de cohesió social més, que permet als adolescents "comentar i opinar sobre temes d'interès entre els seu cercle d'amistats". Lienas afegeix que no només aquest tipus de llibres han fomentat la lectura i recorda que Els Cinc, d'Enid Blyton, i Guillermo, de Richmal Cromptom, van crear devoradors de llibres.

stats