Criatures 28/06/2014

Ambaixadors ambientals

L’AMB ofereix més de 50 activitats sobre sostenibilitat a infants i joves de la Fundació Marianao en risc d’exclusió social

Gemma Castanyer
3 min

Aquesta tarda els Jovinc han anat al Parc de Can Rigal, un dels parcs urbans més nous que gestiona l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i tot un exemple d’ecosostenibilitat tant pel que fa als materials i model de construcció com el manteniment. Jovinc és el nom del grup de primària, format per 35 nens i nenes d’entre deu i onze anys, que cada tarda es troba a la Fundació Marianao (Sant Boi de Llobregat) per fer repàs escolar i activitats de lleure.

L’últim trimestre escolar han decidit dir-se Jovinc-verd perquè centraran el seu temps a activitats vinculades al consum responsable i l’educació mediambiental: “Avui parlarem de l’efecte illa de calor que es produeix a les grans ciutats i experimentarem quina temperatura i impermeabilitat tenen els diferents materials que hi ha al parc”, els explica Carme Garcia, educadora de l’AMB.

Sota un sol de justícia, el grup comprova quins colors i materials atreuen més escalfor: “Els nens que porten samarretes negres estan més calents que els que la porten blanca!”, diu un. “I els arbres estan més freds que el tobogan”, afegeix un altre. I reflexionen sobre els resultats.

Conveni sostenible

L’activitat al Parc de Can Rigal és només un exemple de les múltiples sortides, visites guiades i xerrades que els usuaris de la Fundació Marianao porten a terme gràcies al conveni de col·laboració que l’entitat i l’AMB van firmar al febrer i que es prolongarà, mínim, un any: “Apostem per estendre el compromís amb el medi ambient de l’AMB als ciutadans amb més vulnerabilitat social”, explica Teresa López, tècnica d’educació ambiental de l’AMB.

I aquest compromís amb la Fundació abraça diferents aspectes: d’una banda, l’AMB aporta el seu gran bagatge en formació ambiental als membres i participants de la Fundació a partir de visites a instal·lacions de residus i aigua, xerrades sobre consum responsable, eficiència energètica a les llars i ús adequat dels aliments; de l’altra, es compromet a ajudar en l’ambientalització dels espais i activitats de la Fundació, perquè en totes les seves instal·lacions s’hi faci una bona gestió de l’aigua, els residus i de l’energia: “Identificarem un grup promotor que portarà el barret dels energètics i que hauran de controlar les factures de la llum, en quins moments del dia es fa més despesa, si es fa o no separació de residus, etc. Des de l’AMB portarem a terme la formació i a poc a poc aplicarem els canvis necessaris. També informarem els responsables de l’entitat sobre contractació verda, perquè integrin criteris de sostenibilitat en el seu model de gestió”, afegeix Teresa López.

“Teníem una assignatura pendent pel que fa a l’educació ambiental. Aquest conveni ens ajudarà a canviar hàbits i a assolir bones pràctiques. A més, situa el nostre usuari com a ambaixador i motor de canvi, no només com a beneficiari d’un servei, un fet molt beneficiós per a la seva autoestima”, explica des de la Fundació Marianao Ana Vega, coordinadora del programa de salut.

‘Kids energètics’

Iniciada una primera fase basada en l’educació i gestió mediambiental, el conveni de col·laboració es reprendrà al setembre amb formació sobre eficiència energètica: “Repartirem uns Kits energètics que permeten saber amb detall la despesa d’energia que fem a la nostra llar. Mostrarem a uns quants usuaris de la Fundació com funcionen els comptadors perquè puguin traslladar-ho a altres joves de la seva comunitat i entorn”, explica Teresa López. “L’objectiu és que els usuaris aprenguin què poden fer per rebaixar la factura de la llum, però també convertir-los en ambaixadors ambientals entre veïns, família i amics”.

stats