Criatures 09/11/2013

Al groc llença-hi els envasos!

L'AMB gestiona anualment més de 34.000 tones de residus que els ciutadans metropolitans dipositen al contenidor groc

Gemma Castanyer
3 min

L'Anna Giraldés, l'educadora ambiental, escull uns quants alumnes voluntaris i els fa fer diferents moviments amb el cos. Uns han de moure els braços amunt i avall, els altres han d'obrir les mans simulant un focus i uns altres han de mantenir els braços estesos amb la mà oberta com si hi tinguessin un imant. Tots ells representen algunes de les funcions que fan les màquines de la planta de triatge de Gavà-Viladecans que aquest matí visiten, una instal·lació gestionada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que anualment tracta 24.000 tones de residus: "Es tracta d'una visita que genera una gran expectació i molt bona acollida", afirma l'Anna. "L'objectiu és doble: que entenguin que quan dipositen els residus al contenidor groc no desapareixen, sinó que comença un procés complex per reciclar-los; i que es converteixin en petits ambaixadors a casa o al barri per explicar la importància de separar correctament".

Una bona tria

Acabada la xerrada, l'Anna reparteix una bosseta de taps a cada alumne i els dirigeix cap a la planta: "Us els heu de col·locar a les orelles!", els diu. Els alumnes ja estan llestos per entrar: "¿Fem un breu repàs del que hem explicat? Aquesta planta separa i embala per a material els envasos procedents del contenidor groc, a fi d'enviar cada material al reciclador corresponent. Com que el contenidor d'envasos inclou una gran diversitat de materials cal fer un triatge per poder recuperar els metalls, els brics i els plàstics de diferents tipus", els recorda.

Dins la planta, els nois i noies observen atents l'obridor de bosses (que trenca les bosses de plàstic); l'electroimant (que atrau els objectes que contenen ferro) i el separador d'òptics (que detecta el color del plàstic i el separa): "La màquina que sol tenir més èxit és l'inductor de Foucault -diu l'Anna-. Separa les llaunes d'alumini i els brics. Els encanta veure com salten per una banda i per l'altra", diu.

Una nova vida

La sortida a la planta de triatge d'envasos de Gavà-Viladecans és una visita que ofereix i organitza el Programa Metropolità d'Educació per la Sostenibilitat Compartim un futur de l'AMB. El CEIP Galileo Galilei del Prat de Llobregat fa dos anys que repeteix: "Som un centre adherit a les escoles verdes, on la cura pel medi ambient és present en totes les nostres activitats", explica Liliana Mundo, tutora de sisè. "Ens agrada venir perquè els alumnes mostren molt interès", diu.

Com la de Gavà-Viladecans, qui ho sol·liciti també pot visitar les altres plantes de triatge que gestiona l'AMB: la inorgànica de Molins de Rei i la línia de triatge d'envasos de l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixac. Aquestes instal·lacions tracten les més de 34.000 tones de residus que els ciutadans de l'àrea metropolitana dipositen anualment al contenidor groc: "De cada 100 tones d'envasos que ens arriben, més d'un 65% es reciclen", diu Sofia Bajo, cap de servei de planificació i control de l'AMB.

Gràcies a la tasca de les plantes de triatge és possible convertir un bric de llet, una bossa de plàstic o un envàs de detergent en papereres, catifes o rodes de bicicleta: "Dels envasos en podem obtenir qualsevol producte!", afirma Bajo. "Tot dependrà del tipus de primera matèria que n'hàgim obtingut". I és que un cop separats, els materials reciclables es premsen en bales per facilitar-ne l'emmagatzematge i el transport cap a les empreses recicladores: "Gràcies a un conveni de col·laboració amb Ecoembes, una associació de fabricants d'envasos, es finança la recuperació d'envasos", apunta Sofia Bajo.

stats