12/05/2012

Adolescència, risc i aliments

2 min

Com l'anell, o com el dònut, al dit, em ve el reportatge publicat dissabte passat al Criatures "Risc i emoció en l'adolescència" per parlar precisament d'aquest tema des del punt de vista alimentari.

Els joves no tenen percepció de risc, i encara menys si parlem de nutrients. Ho diu amb les seves paraules en el reportatge Roger Arnau, que fa escalada: "Som joves i no sabem què és la por!". Segons Montserrat Domènech, en el mateix article, als joves els hem d'oferir eines perquè puguin assumir amb responsabilitat els riscos, educant-los amb límits clars i raonables des de la infància.

Combrego del tot amb el reportatge de la Gemma Castanyer, i és un discurs totalment extrapolable a l'escenari de l'alimentació. Els joves no perceben el risc, per tant, no té cap sentit el discurs sobre la funcionalitat dels aliments, i els beneficis o els perills dels nutrients. Recordo aquella anècdota que un nutricionista pretenia animar un grup d'adolescents que mengessin taronja perquè prevé el càncer de colon. Ja que hi érem, també podria haver dit quins aliments prevenen la demència senil i l'osteoporosi. Ho trobo totalment desencertat perquè per a un adolescent tot plegat no té cap sentit, ell mai no serà vell, ni estarà malalt, i, encara més, no té cap por, per això mai menjarà una taronja si no és que hi està acostumat o li agrada molt.

Per tant, resumint, perquè els adolescents mengin bé durant aquesta etapa de la vida, hem de seguir dues pautes durant la infància. En són només dues de senzilles i fàcils, la complexitat de les quals rau en la constància, a seguir-les cada dia.

La primera norma és: dieta variada, perquè els nens arribin a l'adolescència estimant o, simplement, acostumats a un gran ventall d'aliments. La segona norma és: crear hàbits alimentaris, cosa que significa que han de tenir integrat en la seva quotidianitat, l'esmorzar, per exemple, o seure a taula per sopar, o beure aigua en els àpats o trobar a faltar el pa a taula.

Són estratègies perquè els joves no "s'oblidin" d'esmorzar, o no decideixin seguir dietes restrictives prioritzant l'estètica a la salut, o "passin" de menjar fruita i optin per un dònut, que els escau bé al dit...

stats